Autor: Tööstusuudised.ee • 21. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liviko kasvas Läti piirikaubanduse arvelt

Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.
Foto: Andres Haabu
Alkoholitootja ja -müüja AS Liviko teatas, et kasvatas kasumit aastaga 42% ja seda suuresti Läti piirikaubanduse arvelt.

Alkoholitootja ja müüja AS Liviko 2016. aasta auditeeritud konsolideeritud netokäive oli 129,7 miljonit eurot ning ettevõte tasus 70,6 miljonit eurot alkoholi aktsiisimaksu. Grupi auditeeritud konsolideeritud maksude, intresside ja amortisatsioonikulu eelne tulu (EBITDA) oli 5,8 miljonit eurot ning puhaskasum 4 miljonit eurot. AS Liviko auditeeritud konsolideeritud netokäive kasvas võrreldes 2015. aastaga 8 protsenti, puhaskasum 42 protsenti, teatas ettevõte. 

„Läinud aasta oli alkoholiettevõtte seisukohast väga raske, sest normaalset majandustegevust häirisid katkematud alkoholi aktsiisitõusud ning nendega kaasnevad mõjud äritegevusele. Eelmisse aastasse jäid kahe alkoholiaktsiisi tõusu eelsed perioodid, mil alkoholi varuti massiliselt ette. Maksu- ja turumuudatustega kohanemine nõudis palju täiendavat ressurssi ning suur osa Eesti alkoholimüügist käib nüüd Läti piiri kaudu. Aasta lõpuks tõdesime, et alkoholiaktsiisi laekus riigieelarvesse hüppeliste aktsiisitõusude eelse ajaga vaid 10 protsenti enam, samal ajal kui aktsiisimäär oli kasvanud 32 protsenti – see näitab ilmekalt, et kange alkoholi maksulagi on ammu ületatud,“ ütles AS Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

Kodumaine omatoodangu müügikäive tõusis mullu võrreldes 2015. aastaga 17 protsenti. Omatoodangu käibe tõusu taga olid alkoholi etteostud enne aktsiisitõusu nii aasta alguses kui ka lõpus ning omatoodangu ekspordi kaheksaprotsendine kasv. Omatoodangu ekspordile aitas oluliselt kaasa Läti piirikaubandus, kuid ka Venemaa ja Ukraina müükide osaline taastumine majanduskriisi järgselt. Tähtsaks tuleb lugeda ka müügiedu duty-free ning reisikaubanduse sektoris.

AS Liviko töötab ligi 30 eksporditurul, millest suuremad on Venemaa, Soome, Läti, Leedu, Saksamaa, Ukraina ja Ameerika Ühendriigid. 

Liviko Läti tütarettevõte SIA Liviko müük kasvas 2015. aastaga võrreldes 11 protsenti, jõudes 30,2 miljoni euroni ning ärikasum kasvas 67 protsenti, jõudes 1 miljoni euroni.  Leedu tütarettevõte UAB Liviko müügitulu langes mullu 2015. aastaga võrreldes 13,5 protsenti, 11,5 miljoni euroni, kuid ettevõte jõudis pärast olulist restruktureerimist kasumisse, teenides 113 000 eurot.

AS Liviko on 119-aastaste traditsioonidega 1898. aastal asutatud kvaliteetalkoholi tootja. 2016. aastal andis Liviko grupp tööd 301 inimesele. AS Liviko on nii Eestis, Lätis kui ka Leedus välja arendanud alkoholi jaotus- ja hulgimüügivõrgu, mille kaudu turustatakse omatoodangu kõrval maaletoodavaid brände ka teistelt maailma kvaliteetalkoholi tootjatelt. AS Liviko kuulub Balti riikide kolme suurema alkoholifirma hulka, pöörates tootmise kõrval sama suurt tähelepanu ka alkohoolsete jookide impordile.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077