Karo Mets: Eesti metsatööstus on Euroopa metsatööstuste absoluutses tipus

Runo Ruubel
Runo Ruubel

Eesti metsatööstus on Euroopa metsatööstuste absoluutses tipus, ütleb Karo Mets OÜ juhatuse liige Runo Ruubel.

Peale on kasvanud väga tubli metsatöösturite põlvkond, oskusteadmised on heal järjel ja kasutuses on kaasaegne tehnoloogia. "Pigem on Eestis küsimus selles, et kui puidu aastane juurdekasv on 10-12 miljonit tihumeetrit, siis metsa targal majandamisel võiks teadlaste väitel olla aastane juurdekasv ja raiemaht ka kuni 19 miljonit tihumeetrit,“ räägib Ruubel Äripäeva teemaveebis põllumajandus.ee.

„Meil osatakse anda puidule lisandväärtust ja ega Eestis palju puitu välja ei lähegi: vähekvaliteetset puitu viiakse Hiina, pisut paberipuitu liigub Skandinaaviasse. Graanulitootmine tarbib ära ka suure osa paberipuud, eriti nendes piirkondades, mis sadamast eemale jäävad. Puitmaja tootjad on meil samuti tippklassis," loetles ta.

Ruubeli sõnul on metsanduses ikka probleemiks negatiivne suhtumine valdkonnas tegutsejatesse. "Küllap on see kuvand alguse saanud 90ndatel. Metsameeste kohta öeldaks ikka, et "metsaärikas", keegi ei ütle leivakombinaadi direktori kohta "leivaärikas". Ühiskonnas on levinud arvamus, et mets kuulub kõigile ja seab avaliku huvi prioriteediks. Aga kui tegemist on erametsaga, peaks omaniku soov olema primaarne. Metsaomanik on ju nagu Põrgupõhja Jürka, kes nahistab metsas tööd teha ja näeb oma töö vilju alles mitmekümne aasta pärast. Kui avalik huvi ületab erametsa omaniku soovi, tuleks kinnistu riigil või mõnel muul huvilisel ära osta ja pöörata avalikku huviorbiiti," mõtiskles ta.

Loe pikemalt teemaveebist põllumajandus.ee.

Osale arutelus

  • Tea Taruste

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara