22. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmis analüüs miljarditehase mõjust Eestile

Est-For Investi juhid Margus Kohava (vasakul) ja Aadu Polli.
Pika kogemusega metsatöösturite Tartu lähistele plaanitav miljarditehas kasvataks analüüsi järgi Eesti majandust kuni 1,4 protsenti, looks kuni 600 uut töökohta ning kasvataks 5 protsendi jagu raudteetranspordi mahtu.

Est-For Investi tehase ehitamise maksumus on 800 miljonit kuni 1 miljard eurot. Osa mõjudest tuleb juba ainult sellest, aga kõige olulisema mõju annab projekt siiski käitusfaasis, rääkis Sten Aspal projektile põhjaliku majandusliku mõjuanalüüsi teinud rakendusuuringute keskusest Centar.

Ehitusfaasis kasvataks projekt majandust 151 kuni 180 miljoni euro võrra, mis suurendaks SKPd kahe aasta jooksul kokku 0,8 protsendi võrra. Kui tehas aga käima läheb, annaks see majandusele igal aastal hoogu 225 kuni 290 miljoni euro võrra, mis tähendaks kuni 1,4-protsendilist kasvu.

Tehas ise annab Aspali sõnul majandusele hoogu seetõttu, et puidukiu tootmine annaks paberipuule neli-viis korda kõrgema väärtuse kui toormena eksportimine. Peale otsese mõju peaks projekt majanduskasvu toetama ka sisendite tootmisega seonduva lisandväärtuse kasvuga. Lisaks annab teatud toe see, et suureneb eratarbimine.

Toore Eestist ja lõunast

Tooret ehk puitu või puiduhaket läheb Est-Fori plaanitavas tehases vaja 2,5 kuni 3,3 miljonit tihumeetrit. Suur osa sellest on võimalik katta Eesti tootmismahtudest, ülejäänud puit ehk kokku kuni 1,2 miljonit kuupmeetrit tuleb importida. Eesti kohalikke raiemahtusid samas suurendada vaja ei ole, rääkis Aspal Centarist.

Importtoore võib tulla näiteks Lätist, kus aastased raiemahud on kõrgemad kui Eestis ning ulatuvad 12 miljoni kuupmeetrini. Variant on aga analüüsi järgi ka Valgevene, kus aastane raiemaht on 15 miljonit kuupmeetrit, kusjuures juurdekasv on 25 miljonit kuupmeetrit, rääkis Centari ekspert.

Riik teeniks Est-Fori tehase rajamisest analüüsi järgi ehitusfaasis kokku 40 kuni 48 miljonit eurot maksutulu, sellest kuni 28 miljonit tööjõumaksudest ja kuni 20 miljonit käibemaksuna. Käitamisfaasis peaks riigile igal aastal laekuma 11-12 miljonit eurot maksutulu.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Märt Belkin, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077