Autor: Harro Puusild • 10. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Frid Kaljas: Tööstus 4.0 nõuab teistsugust haridusmudelit

Frid Kaljas
Foto: Tööstusuudised.ee
Tööstus 4.0 nõuab teistsugust haridusmudelit ja klassikalise mudeli järgi spetsialistide koolitamine ei toimi, hoiatas Festo Oy Ab Eesti filiaali tegevjuht Frid Kaljas täna toimunud Targa tööstuse konverentsil.

„Paha lugu on see, et tehnoloogia on vahel kurjajuur. Innovatsioon tõstab tootlikkust, aga teisest küljest kaotab see ka töökohti. Selle kohta tehti Oxfordis uuring, et kuidas mõjutab robotiseerimine USA turgu. Ja kõige rahulikumalt võivad magada need, kelle töö eeldab teatud uut reageerimist,“ rääkis Frid Kaljas ettekandes.

„Kui oled börsianalüütik või kinnisvaramaakler, siis tõenäoliselt su töökoht kaob,“ lisas ta.

Kaljas toonitas, et me peame mõtlema haridusmudelitele ja inimeste kvalifikatsioonile, kuidas arendada oskust suhelda intelligentsete masinatega.

„Üks uuring oli ka selline, mis käsitles neid oskusi, mida vajame aastal 2020. Selgus, et peame oskama lahendada keerukaid olukordi. Samuti on olulised sotsiaalsed oskused. Teine tähtis asi oli see, et need oskused, mida meie baasportfellis ei ole, aga mida tulevikus oodatakse, on kognitiivsed oskused,“ märkis Kaljas.

„Ma tahan oma jutuga jõuda sinnamaani, et Tööstus 4.0 nõuab teistsugust haridusmudelit. Mida see tähendab? See tähendab, et kui me klassikalise mudeli järgi koolitame spetsialiste, siis andke andeks, aga uuringute järgi see ei toimi,“ hoiatas ta.

Kaljase sõnul peab talent, kes ettevõttes on, olema paindlik. „Ta peab suutma teha analüüse, ta peab kohanduma, ta peab olema uudishimulik. Ta peab mõtlema teistmoodi,“ selgitas ta. „Raha ei ole probleem, seda ikka leiab. Probleem on see, kust leida talente, kes tuleksid toime uue tehnikaga."

„Kui talent on ettevõttes, siis on ka järgmine mure. Z-põlvkond kasutab erinevaid äppe. Et neid noori innustada, tuleb nad äpimaailmast välja tuua. Arusaam sellest, kuidas vaba- ja tööaja vahel tasakaalu leida, muutub. Otsitakse seda, et need oleksid harmooniliselt kokku seotud,“ rääkis ta.

Frid Kaljas ütles, et meil tuleb olla valmis nendeks muutusteks, mille toob endaga kaasa uus tehnoloogia. „Kasulik on oma ärimudel läbi mõelda. Lisaks koostööle peaks meil olema kindel plaan,“ märkis ta.

Täna toimus Äripäeva teemaveebi ja IMECCi konverents „Tark Tööstus: Industry 4.0 Eestis.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077