27. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: rauamaak ei väsi üllatamast

Blogi autor Mait Kraun
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: maailma suurima kaevanduse töötajate streik tõstis vase hinda; alumiiniumi hinnatõus parandas Alcoa tulemusi; rauamaak ei väsi üllatamast; nafta hinnad tõusid.

Maailma suurima kaevanduse töötajate streik tõstis vase hinda

Vase hind tõusis sellel nädalal 3 protsenti, sest Tšiilis asuva maailma suurima vasekaevanduse töötajad keeldusid juhtkonna palgapakkumisest ning ähvardavad nüüd streikida, vahendab Financial Times.

BHP Billitoni omanduses oleva Escondida kaevanduse töötajad ütlesid, et juhtkonna palgapakkumine on „absurdne“, teatas Reuters.

Nüüd on töötajatel aega 31. jaanuarini, et teha kaevandusele uus pakkumine. Tihtipeale on Escondida kaevanduse palgad kogu riigi kaevandussektorile standardiks.

Kaevanduses toodetakse 6 protsenti terve maailma rafineeritud vasest. Punane metall on alates Donald Trumpi valimisvõidust kallinenud 14 protsenti, sest arvatakse, et Trumpi infrastruktuuri plaan suurendab nõudlust.

Analüütikud aga arvavad, et turul on jätkuvalt palju pakkumist ning Hiina uusaasta eel on sealne nõudlus väiksem. Nõrk nõudlus võib hinnatõusu kiiresti peatada. „Escondida sündmus üksi ei ole tõenäoliselt piisav, et vase hind jätkusuutlikult tõusma hakkaks,“ ütles Morgan Stanley analüütik Tom Price.

Vase hind tõusis nädalaga 3 protsenti ja tonn maksab 5942 dollarit.

Alumiiniumi hinnatõus parandas Alcoa majandustulemusi

Alumiiniumitootja Alcoa teatas oma neljanda kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi, vahendab Reuters.

Tootja lisas, et ootab 2017. aastal alumiiniuminõudluse 4protsendilist kasvu, vaatamata sellele, et turul on jätkuvalt mõõdukas ülepakkumine.

Alcoa käive ulatus neljandas kvartalis 2,54 miljardi dollarini (analüütikud prognoosisid 2,46 miljardi suurust käivet). Puhaskahjum oli 125 miljonit dollarit (68 senti aktsia kohta).

„Alumiiniumi hinnatõus aitas tulemusi parandada,“ ütles ettevõtte tegevjuht Roy Harvey ja lisas, et alumiiniumoksiidi tootmises kasvasid marginaalid kahekordseks.

Alumiiniumiturul on praegu huvitavad ajad, sest arvatakse, et turg on jõudnud pöördepunkti. Nimelt tahab Hiina oma tootmismahte vähendada ja toodangut ohustab ka Trumpi protektsionistlik poliitika.

Alumiiniumi hind langes nädalaga 0,1 protsenti ja tonn maksab 1833 dollarit.

Rauamaak ei väsi üllatamast

Rauamaak on tooraine, mis on kõigile valmistanud suure üllatuse – selle hinnatõus lihtsalt ei peatu, kirjutab Bloomberg.

Rauamaagi tonnihind on tõusnud rohkem kui kahe aasta kõrgeima tasemeni, sest paljud investorid spekuleerivad, et Hiina impordinõudluse paranemine on tähtsam kui analüütikute hoiatused. Viimaste arvates on tooraine hinnatõus läinud liiga kaugele ja eesolev langus saab olema järsk.

„Viimane tõus ei ole jätkusuutlik,“ ütles Capital Economicsi toorainete peaökonomist Caroline Bain, kelle sõnul on hiljutine tõus oma loomult ülimalt spekulatiine. „Tõenäoliselt põhineb see optimismil, et Hiina uue aasta pidustuste järel saab nõudlus olema tugev.“

„Madalate tootmiskuludega kaevandused on tootmist suurendanud ja see rauamaak jõuab sellel aastal turule,“ teatas Maailmapank. „Lisaks sellele on vanametalli hulk kasvanud ning Hiina terasetootmist ootab tõenäoliselt aeglustumine. Need faktorid peaks hindu survestama.“

Rauamaagile prognoosivad hinnalangust ka Goldman Sachs, Barclays ja Citigroup.

Rauamaagi hind tõusis nädalaga 0,5 protsenti ja tonn maksab 82,49 dollarit. Jaanuari keskel jõudis tooraine hind kõrgeima tasemeni alates 2014. aasta oktoobrist.

Teiste toorainete seas nii tõusjaid kui ka langejaid

Teistest toorainetest kallines tsink 0,9 protsenti ja tina odavnes 3,2 protsenti. Kummagi tonn maksis neljapäevaks vastavalt 2801 ja 20 425 dollarit. Nikkel odavnes 4,7 protsenti ja tonn maksab 9700 dollarit.

Plaatina hind tõusis 2,1 protsenti ja pallaadium odavnes 1,5 protsenti. Kummagi unts maksis neljapäevaks vastavalt 985 ja 740 dollarit.

Kuld odavnes 0,8 protsenti ja unts maksab 1191 dollarit. Hõbe tõusis 0,1 protsenti ning untsi eest tuleb välja käia 16,87 dollarit.

Nafta hinnad tõusid

Nafta hinnad on selle nädala jooksul aga tõusnud. Brenti toornafta on kallinenud 2,1 protsenti ja WTI on lisanud 3,1 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva päevaks vastavalt 55,61 ja 53,17 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind kukkus aga 0,3 protsenti ja tonn maksab 540 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077