5. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia tütre suurtehing

Eesti Energia otsib kasvuvõimalusi.
Foto: Erik Prozes
Eesti Energia tütarettevõte Lätis, SIA Enefit sõlmis oma tegevusaja suurima koostöökokkuleppe Riia Soojuse Imanta koostootmisjaamaga.

Lepingu kohaselt ostab SIA Enefit aasta jooksul Riia Soojuselt 50 gigavatt-tunni jagu elektrit ning müüb seda NordPooli elektribörsile ja oma klientidele.

Riia linna Imanta piirkonnas tegutsev 47,7 megavatise võimsusega koostootmisjaam on riigis suuruselt kolmas tootmisüksus ning hakkas SIA Enefit-ile elektrit müüma alates 1. augustist 2016.

Maagaasil töötav Imanta koostootmisjaam toodab nii elektrit kui ka sooja ning on suurim Läti elektritootja, mis ei kuulu riiklikule energiafirmale.

Eesti Energia energiamüügi juht Karla Agan tõi välja, et SIA Enefit on teinud Läti kohalike elektritootjatega koostööd juba alates 2008. aastast. "Seni oleme elektrit ostnud peamiselt väiksematelt energiatootjatelt, kelle hulka kuulub nii koostootmisjaamu, tuuleparke, hüdroelektrijaamu kui ka päikesepaneelide omanikke. Käesolev leping Imanta koostootmisjaamaga on aga meie kümne tegevusaasta jooksul elektritootjatega sõlmitud lepingutest mahu poolest suurim,“ selgitas Agan ja lisas, et elektriostu lepingud kohalike tootjatega on SIA Enefit jaoks oluline verstapost energiamüügi tegevuse laiendamisel Lätis.

SIA Enefit elektrimüügi portfelli kuuluvad praegu 28 omavalitsust ning era- ja avaliku sektori suurkliendid, kelle seas on näiteks Riia linn, Läti riiklik televisioon ja raadioringhäälingu keskus. Eesti Energia Lätis tegutsev tütarettevõte hoiab 16-protsendilise turuosaga jätkuvalt tugevat teist positsiooni riikliku energiafirma Latvenergo järel.

Teise kvartali lõpus müüs Eesti Energia Lätis ja Leedus elektrit kokku 18 600 tarbimiskohale, mida on võrreldes aasta algusega 1500 võrra rohkem. Baltikumis kokku on Eesti Energia turuosa teise kvartali seisuga 25%.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077