29. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kivisöe hind on viinud pankrotti mitmed USA ettevõtted

Blogi autor Mait Kraun
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Euroopa kivisöekaevandajad on suures hädas; kulla ja hõbeda hinnad jätkasid tõusu; Spekulandid panid rauamaagi järsult kõikuma; Hiina püüab spekulantide kauplemist piirata; nafta hind teeb uusi tippe.

Euroopa kivisöekaevandajad on suures hädas

Kivisöe hinnalangus, mis on toimunud Austraaliast kuni Hollandini, on viinud pankrotti mitmed USA ettevõtted. Nüüd ähvardab pankrot Tšehhi kaevandajat New World Resources.

Ettevõtte peamine üksus, mis asub Tšehhi vaesemates piirkondades, pakub tööd 13 000 inimesele. Selle võlg on 65 miljonit eurot ja peagi võib neil raha otsa saada. Ka valitsuselt on abi küsitud ning seni pole kokkuleppeni jõutud.

Tšehhi ettevõte pole sugugi ainuke. Kivisöe hinnad on Euroopas langenud 2011. aasta märtsist 65 protsenti ning madalad maagaasi hinnad ei mõjua samuti hästi. „Iga Euroopa kivisöe ettevõte on sarnases olukorras,“ ütles New World Resources’i juhatuse esimees Gareth Penny. „Me ei ole selles suhtes unikaalsed.“

Kaevandaja tuli börsile 2008. aasta mais. Siis koguti IPO käigus 2,2 miljardit dollarit. Alates sellest on ettevõtte aktsia langenud aga 99 protsenti.

Kulla ja hõbeda hinnad jätkasid tõusu

Dollari kurss langes 11 aasta madalaima tasemeni ning kõige rohkem on sellest kasu saanud kuld ja hõbe, aga ka teised toorained.

Hõbeda hind kallines nädalaga 2,8 protsenti ja kuld lisas 1,3 protsenti. Kummagi unts maksis reedeks vastavalt 17,71 ja 1276 dollarit.

Hõbe on kallinenud sellel aastal juba 27 protsenti ja sellega on tooraine olnud Bloombergi toorainete indeksi parim tõusja. Bank of America teatas, et hõbeda turu põhinäitajad on mitme aasta tugevaimad, sest tööstuse nõudlus kasvab ning tootmine on madal.

Spekulandid panid rauamaagi järsult kõikuma

Rauamaagi hind on järsult langenud, sest Hiina börsid hakkasid spekulatiivsed kauplemist toorainetega piirama. Varasemalt jõudsid kauplemismahud äärmiselt kõrgele ja selle tõttu on rauamaak teinud ka väga suuri kõikumisi.

Qindao rauamaagi hind langes nädalaga 10,7 protsenti ja tonn maksis neljapäevaks 62,9 dollarit. Tõsi, hinnad on sellel aastal jätkuvalt 40 protsenti kõrgemal.

Rauamaagi hind hakkas tõusma, sest Hiina teatas erinevatest stimuleerimismeetmetest, mis aitasid kinnisvarasektoril paraneda. Hiinlased hakkasid selle tõttu tooraineturgudel spekuleerima.

"Hiina jaeinvestorid on peale seiklusi aktsiaturgude ja võlakirjaturgudel avastanud enda jaoks toormefutuurid. Sellega on nad turule andnud täiesti uue spekulatiivse taseme," nentis LHV privaatpanganduse portfellihaldur Kaius Kiivramees Äripäevale. "Enamus varaklassid, kuhu Hiina spekulandid hurraaga peale jooksevad, lõpetavad järskude üles-alla hinnaliikumistega."

Nüüd on Hiina börsid võtnud erinevaid samme, et spekuleerimist piirata.

Ka vase hind langes peamiselt Hiina börside spekuleerimise piiramise tõttu. Metalli hind langes 1,6 protsenti ja tonn maksis neljapäevaks 4903 dollarit. Teisalt toetas mõnevõrra vaske odavnev dollar.

Tsingi hind odavnes 2,8 protsenti ja tina langes 0,7 protsenti. Kummagi tonn maksis vastavalt 1886 ja 17 075 dollarit.

Alumiinium kallines aga 1,2 protsenti ja tonnihinnaks kujunes 1642 dollarit. Ka alumiiniumi hinnad on viimastel nädalatel kiiresti tõusnud just tänu spekulantidele.

Nafta hind teeb uusi tippe

Nafta hind jõudis sellel nädalal 2016. aasta kõrgeima tasemeni, sest dollar on nõrgenemas ning USA naftatoodang vähenes.

Alates veebruari keskpaigast kuni aprilli alguseni kallines nafta hind ligi 55 protsenti. Kahe nädala eest toimunud naftakartelli OPECi kohtumine pani hinna uuesti langema, sest suurimad eksportijad ei jõudnud tootmise piiramise osas kokkuleppele.

Viimastel nädalatel on hind uuesti tõusma hakanud. „Pärast naftatootjate kohtumist toimus tõepoolest pööre ja väike müügilaine," märkis CMC Marketsi strateeg Jasper Lawler. "Hind hakkas aga jällegi tõusma ja see näitas, et potentsiaalne tootmise külmutamine mängis väikest rolli hinna toetamisel. Peamiselt teeb seda ikkagi USA toodangu vähenemine koos dollari nõrgenemisega," lisas ta.

WTI toornafta hind kallines nädalaga 3,5 protsenti ja Brent lisas 3,8 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäevaks vastavalt 47,24 ja 45,35 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077