23. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta hind jätkab tõusu

Blogi autor Mait Kraun
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Rauamaak jätkas üllatamist; hõbe trügis mõne nädalaga selle aasta parimate toorainete sekka; eksperdid ei usu rauamaagi hinnatõusu jätkumisse; alumiiniumi hind tegi kolme aasta suurima tõusu; nafta hinnad kallinesid.

Hõbe trügis mõne nädalaga selle aasta parimate toorainete sekka

Plahvatuslik kahenädalane hinnatõus on viinud hõbeda selle aasta parimate toorainete sekka. Peamiselt on kallinemist soodustanud riskifondide huvi kasv ning suhteline odavus kulla suhtes.

Hõbe on sellel aastal tõusnud rohkem kui kulla hind. Metall on ainuüksi kahe nädala jooksul kallinenud üle 15 protsendi 17,30 dollarini untsist.

Aasta algusest on hõbeda hind tõusnud 24 protsenti – sellega on metall Bloombergi toorainete indeksis parima tootlusega tooraine.

Tavaliselt liiguvad hõbeda ja kulla hinnad käsikäes. Esimeses kvartalis näitas kuld aga paremat minekut ning hõbeda hind jäi toppama. Veebruari lõpus jõudis kulla ja hõbeda hinnasuhe 7 aasta kõrgeima tasemeni. Nüüd on see suhe langenud 70-ni, mis tähendab, et ühe untsi kulla ostmiseks tuleb välja käia 70 untsi hõbedat.

„Kui sa tahad panustada kulla hinnatõusule, siis osta hoopis hõbedat, sest see on suhteliselt odavam. Lisaks sellele on see ka volatiilsem, mis tähendab, et kasum võiks olla suurem,“ ütles Societe Generale analüütik Robin Bhar.

Erinevalt kullast kasutatakse hõbedat suuresti ka tööstuses – näiteks elektroonikas ja autodes. Seega võib hõbeda hinda toetada ka globaalse majanduskasvu paranemine.

Rauamaak kallines nädalaga 10 protsenti

Rauamaagi hind tõusis neljapäeval üle 70 dollari taseme, sest Hiina terasetootjad suurendavad kasumimarginaalide kasvu tõttu agressiivselt tootmist. Suurem terasetootmine tõstab ka nõudlust rauamaagi järele, vahendab Bloomberg.

62protsendilise sisaldusega rauamaagi hind tõusis neljapäeva õhtuks lausa 70,46 dollarini tonnist. See on kõrgeim tase alates 2015. aasta jaanuarist. Tõsi, reedel hind veidi langes, aga nädala lõikes on tooraine tõusnud sellegi poolest 10 protsenti 66,33 dollarini tonnist.Terasetootmiseks kasutatav tooraine on detsembri põhjadest kallinenud lausa 73 protsenti.

Rauamaagi 2016. aasta tõus on väga kontrastne eelmiste aastatega, mil Hiina nõudluse jahenemine ja suured tootmismahud panid hinna kiiresti langema. Sellel aastal on Hiina valitsus majandust erinevate meetmetega stimuleerinud. Tänu sellele on kinnisvaraturu olukord paranenud, mis omakorda suurendab terase tarbimist.

Eksperdid ei usu tõusu jätkumist

Maailma suurim kaevandusfirma BHP Billiton teatas, et prognoosib rauamaagi hindade uut langust, sest tootmine suureneb.

„Hiina terasetootjad lõikavad kasu terase kõrgematest hindadest,“ ütles kauplemisfirma Millennia Resourcesi president  Michael Zhu. „Põhinäitajate poolest on reaalsus aga see, et terasetootmist on liiga palju ning rauamaagi ülepakkumine lühemas perspektiivis ei lõppe.“

Ka investeerimispank Goldman Sachs on samal arvamusel ning soovitab kauplejatel rauamaagi hinnalangusele panustada.

„Me arvame, et hind langeb neljandaks kvartaliks uuesti 35 dollarini,“ ütle investeerimispanga analüütik Christian Lelong. „Me arvame, et ülepakkumine jõuab rauamaagi turule peagi tagasi.“

Ka teised tööstusmetallid kallinesid

Vase hind on viimase üheksa päeva jooksul tõusnud kaheksal. Investorid on optimistlikud, et Hiina nõudlus on paranemas (Hiina tarbib üle 50 protsendi maailma vasetoodangust).

Riigi rafineeritud vase import tõusis eelmisel kuul rekordini ning majandus on stabiliseerunud. Vase hind kallines nädalaga 3,1 protsenti ja tonn maksis Londoni metallibörsil neljapäeva õhtuks 4981 dollarit.

Hiina nõudlus on kasvanud ka rafineeritud tsingi ja nikli järele. Kummagi tooraine tonnihind tõusis nädalaga vastavalt 2,8 ja 3,8 protsenti – 1940 ja 9325 dollarini. Tina lisas 0,9 protsenti ning tonn maksab 17 200 dollarit.

Alumiiniumi tegi kolme aasta suurima nädalase tõusu

Eelpool mainitud põhjustel on head minekut näitanud ka alumiinium, mille hind on tõusnud sellel nädalal iga päev.

Viimati tõusis alumiinium viis päeva järjest eelmise aasta novembris. Metall, mida kasutatakse näiteks aknaraamides ja õllepurkides, kallines nädalaga 5,6 protsenti 1642 dollarini tonnist. See on kolme aasta suurim tõus.

„Hinnatõus on seotud investorite valmisolekuga võtta rohkem riske, millele on kaasa aitanud aktsiaturgude ja nafta hinnatõus,“ ütle Commerzbanki analüütik Daniel Briesemann Bloombergile. „Spekulatiivset ostmist on rohkem ning ootame andmeid, mis optimistlikke väljavaateid toetaksid.“

Goldman Sachs prognoosib, et ka alumiiniumi hinnatõus jääb üürikeseks ning tonnihind langeb järgneva 12 kuu jooksul 1350 dollarini.

Nafta hind jätkas tõusu

Nafta hind tõusis edasi – Brent kallines 3,7 protsenti ja WTI lisas 5,5 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 45,52 ja 43,83 dollarit. Hinnatõusule on kaasa aitanud spekulatsioonid, et naftariigid jõuavad tootmismahtude külmutamise osas kokkuleppele. Rotterdami bensiini hind langes nädalaga aga 3,3 protsenti 464 dollarini tonnist. Tõenäoliselt on tegemist tehnilise korrektsiooniga, sest bensiini hind on viimastel nädalatel tõusnud väga kiire tempoga.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077