Autor: Harro Puusild • 19. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fleibel võttis kasutusele Eesti suurima painutuspingi

Painutuspink Aliko SP-8000-1600.
Foto: Fleibel Group
Metallitööstusettevõte Fleibel Group võttis kasutusele uue lehtmetalli painutuspingi Aliko SP-8000-1600, mis on ettevõtte juhatuse liikme Ain Vilkise sõnul Eestis kasutusel olevatest pinkidest suurim. Ettevõte investeeris üle poole miljoni euro.

„Selle pingi võimalik painutuspikkus on 8 meetrit ja painutusjõud 1600 tonni. See teeb iga meetri kohta 200 tonni. Tavaterase S355 puhul on võimalik painutada 8 meetri pikkuselt kuni 30 millimeetri paksust materjali,“ ütles Vilkis tööstusuudised.ee-le. „Täpsemalt sõltub see muidugi painutusraadiusest. Kuni 4-meetriste painutuste korral on võimalik kasutada 400-tonnist painutusjõudu ühe meetri kohta. See on juba nii suur painutusjõud, et suuremat vajadust ei saagi meie oludes enam olla.“

Vilkise sõnul on suur painutusjõud vajalik just legeeritud eriteraste painutuseks. „Et vähendada konstruktsiooni kaalu, kasutatakse tänapäeval väga palju eriti tugevaid eriteraseid nagu Weldox 700 ja analoogsed. Nende eriteraste painutustega on meil terves riigis raskusi. Oli ka juhuseid, kus töö jäigi vastu võtmata, sest keegi ei suutnud meil mõnda vajalikku painutust teha,“ selgitab ta ja lisab, et ka Soomest käiakse praegu Eestis lehtmetalli painutustöid tellimas.

Neli pakkumist. Vilkis ütleb, et enne Aliko ostmist oli laual neli erinevat varianti, kuid Aliko kasuks otsustati eeskätt soodsama hinna ja tulemuste suhte põhjal. „Tulemuse all ma mõtlen seda, et kõik need painutuspingid on natuke erinevate lahenduste ja võimalustega. Aliko tööpinke on meil riigis palju ja kõik need tööpingid on näidanud suurt töökindlust ja vastupidavust,“ ütleb Vilkis.

Ta lisab samuti, et Aliko pinkide ekspluatatsioon on küllaltki odav ja neid on ka lihtne kasutada. „See pink vastab praegu ettevõtte kõikidele vajadustele ja on ka reserve arenguks,“ märgib ta.

Investeering üle poole miljoni. „Pingi ostsime liisinguga, täpne hind on konfidentsiaalne, aga sellised seadmed odavad ei ole. Investeering jäi poole miljoni ja miljoni vahele,“ avaldab Vilkis.

Tema sõnul suurendab masin ka ettevõtte tootmismahtu. „Tootmismahust rääkides võime öelda, et meie kõige suurem tellija on praegu OY Bronto Skylift AB ja nemad on meile lubanud uusi töid selle tööpingi kasutamisel. Numbrites seda mahtu ei julgeks praegu veel avaldada, aga kindlasti toob see meile juurde ka uusi kliente,“ prognoosis Vilkis.

Fleibel Groupi masinapargis on veelgi muudatusi käsil. "Näiteks juba paari nädala pärast mai alguses hakkavad tšehhid meile uut töötlemiskeskust Tos Varnsdorf WHQ 13 paigaldama. See on õigemini tööpinkide vahetus. Praegu olemasolev Tos Varnstorf WHQ 13 on lätlastele maha müüdud ja ostsime selle asemele uue ja natuke suurema,“ rääkis juhatuse liige.

„Sellel kuul saime ka uue treipingi.Nüüd peame natuke vahet pidama ja need pingid korralikult tööle panema. Suurematest seadmetest on meil veel 12-meetrine ESAB-i plasmalõikuspink, laserlõikus ja veel mõned vanemad tööpingid. On ka väga palju keevitust,“ rääkis ta.

Fleibel Group alustas masinaehituse ja metallitööstuse valdkonnas tegevust 2000. aastal. Ettevõte on spetsialiseerunud masinaehituslike keevituskonstruktsioonide ja detailide valmistamisele ja töötlemisele. 2015. aastal oli Fleibeli käive 3,8 miljonit eurot, ettevõte annab tööd 69 inimesele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077