4. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Analüütik: naftaralli läheb käima

Nafta hinnale ennustatakse tõusu.
Foto: EPA
Wall Streeti üks tuntumaid naftaanalüütikuid väidab, et käimasolevaks aastaks ennustatud nafta hinna tõus on käima läinud.

CNBC saates „Futures now“ esinenud RBC Capital Marketsi analüütik Helima Croft märkis, et 17. aprillil toimub OPECi ning organisatsiooni mitte kuuluvate riikide omavaheline kohtumine, kus arutletakse nafta tootmismahtude külmutamise küsimuse üle. See omakorda viitab sellele, et nafta hind hakkab tõusma.

Croft viitas, et nii Saudi Araabia kui Venemaa on väitnud pea terve aasta, et kõik on nende majanduses korras. Nüüd aga on riigid otsustanud välja tulla plaaniga tootmismahud fikseerida ning see andis hinnasignaali ka turgudele. „Kui me vaatame 17. aprilli kohtumist, siis ma ei usu, et saudid üldse kohalegi läheksid, kui mingit kokkulepet ei sõlmita,“ analüüsis Croft.

Dohas peetaval kohtumisel osaleb 17 naftatootjat, kes toodavad kokku 73 protsenti globaalsest naftatoodangust. OPECi riikidest jääb endiselt küsimärk Iraani kohale, kes osaleb küll kohtumisel, ent pole märku andnud, kas otsustab ka kokkuleppest osa võtta.

Croft märkis, et kui saudid tõepoolest kokkuleppele alla kirjutavad ja sellest kinni peavad, väheneb globaalne ületootmine. „Kui nad suveni kokkuleppest kinni peavad, väheneb ületootmine mitmesaja tuhande barreli võrra päevas,“ lausus ta.

Crofti hinnangul on järgneval paaril nädalal nafta hind üsna kõikuv. Ta märkis, et 50 dollari püüdmine võib olla veel mõnevõrra kaugel, ent kindlasti mitte võimatu, kuna paljudel tootjatel on praeguses turusituatsioonis probleeme. Crofti hinnangul peaks naftabarreli hind 50 dollarini jõudma neljandas kvartalis.

27. aprillil toimub kütuseturu aastakonverents, kus LHV Panga majandusanalüütik Heido Vitsur räägib naftaturu maailmatrendidest. 

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077