Autor: Harro Puusild • 11. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andmete väärtustamine aitab olla konkurentsivõimelisem

IBMi tarneahela juhtimise konsultant Jaime David Marijuan Castro Pärnu tarneahelakonverentsil 11. märtsil.
Foto: Urmas Kamdron
Andmed on ressurss, mis annavad konkurentsieelise, ja andmeid tuleb väärtustada ja analüüsida, ütles IBMi tarneahela juhtimise konsultant Jaime David Marijuan Castro Pärnu tarneahelakonverentsil.

Jaime David Marijuan Castro on IBM Globali juhtivkonsultant.

Tal on tarneahelate juhtimise kogemus elektroonikatööstuses.

Tal on enam kui 16 aasta pikkune kogemus tarneahelte juhtimises.

Ta on osalenud mitmete IBM MobileFirst-rakenduste väljatöötamises iOS-operatsioonisüsteemile.

„Andmed on uus ressurss, andmed annavad konkurentsieelise. Te peate väärtustama oma andmeid, te peate nende jaoks leidma õige konteineri ja see konteiner tuleb ka ära turvata,“ rääkis Castro oma ettekandes.

„Andmed kasvavad eksponentsiaalselt iga sekundiga ja tuleb leida konteiner, mis on lihtsalt eskaleeritav. Ma arvan, et selles osas saab meid aidata pilvetehnoloogia,“ lisas Castro.

Castro rääkis veel, et andmetel ei ole mingit tähendust, kui neid ei kasutata. „Andmed on tähenduseta ja selleks, et andmetest saaks informatsioon, on vaja õiget analüütilist vahendit. Andmetes võib leiduda ideid, mis aitaksid teha juhtimisotsuseid,“ sõnas Castro.  

Kognitiivsest andmetöötlusest

„Kognitiivne andmetöötlus on täna suur eduvõti. Mis see on? See pole traditsiooniline andmetöötlusviis ega programmeerimine. Kognitiivne andmetöötlus mõistab ise, loeb tekste, näeb pilte ja kuuleb keelt. See mõistab konteksti ja näeb suuremat pilti, näeb publikut ja teeb omad järeldused, sellel on loogiline mõtlemine,“ kirjeldas Castro.

Ta lisas, et kognitiivne süsteem korjab ise erinevatest allikatest andmeid ja töötleb need ümber nii, et me neid andmeid mõistaksime ja saaksime neid kasutada juhtimisotsuste tegemiseks. „See süsteem ka õpib ise ja muutub ajaga aina paremaks,“ lisas ta.

„Me oleme muutumas kognitiivsemaks ja meil on tarneahelate analüüsimiseks 30 erinevat analüüsimudelit,“ lisas ta.

Castro märkis, et võtmetähtsusega tehnoloogiad on täna pilvetehnoloogia, turvalisus, asjade internet ja kognitiivne analüütika.

Tahvelarvutid ei ole turvalised töövahendid

Castro ütleb, et ettevõtted kasutavad aina enam oma igapäevatöös tahvelarvuteid ja see pole turvaline lahendus. „Tahvelarvutid on ettevõtetes laialt kasutatud, kuid tahvelarvuti on ilmselt üks kõige ebaturvalisemaid vahendeid, mida ettevõttes kasutada,“ hoiatas ta.

„Ma võin selle ära kaotada, laps võib selle kätte saada ja sellele mänge laadima hakata,“ tõi ta näiteid sellest, milliseid riske tahvli kasutamine toob.

Castro sõnul peavad ettevõtted tähelepanu pöörama turvalisusele ja julgeolekule. „Turvalisust tuleb vaadata süsteemselt. Nagu vaataks, kuidas inimese keha reageerib sissetungijatele ehk bakteritele.“

Tulevik on transformatsioon

Castro sõnul peavad ettevõtted jälgima seda, et nad ei jääks seisma. „Maailm muutub kiiremini, kui oskate arvata. Kui vaatame kõiki muutusi erinevates harudes, siis me ei saa jääda paigale, transformatsioon on tulevik,“ sõnas ta.

„Strateegia on see, mis näitab meile õige suuna kätte. Transformatsiooni ei saa üles ehitada nii, et ma ühel hetkel arvan, et oh, nüüd oleks kihvt hakata kasutama RFID-märgistamist. Teil peab olema tarneahelastrateegia, mis vastab üldstrateegiale,“ rõhutas Castro.  

„Ettevõttes tuleb tagada hea ökosüsteem, disain peab olema kliendikeskne. Kui panete kokku oma strateegiat, siis tarneahela keskmes peab olema klient,“ rääkis Castro ja lisas, et tüklid muutuvad aina lühemaks ja klienti hakatakse kaasama aina enam juba varasemates faasides. „Klient on see, kes otsustab, kuidas teie äril läheb,“ rääkis ta.

„Tehnoloogiat tuleb kasutada võimendina. Andmeanalüütika muutub aina olulisemaks, andmeid tuleb koguda ja neid tuleb ka kasutada. Oluline on asjade internet ja pilvetehnoloogia,“ ütles Castro.

Pärnu Tarneahelakonverents 2016 „Transformatsioon“ kestab 2 päeva. Kuulajate ette astub üle paarikümne esineja ja külastati 2 ettevõtet.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077