Autor: Harro Puusild • 18. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Joost: koolid vajavad rohkem praktikuid

Ingrid Joost.
Foto: Raul Mee
Õppejõud ja tootmiskorralduse õppekava töörühma juht Ingrid Joost ütles eile Targa tööstuse konverentsi arutlusringis, et töötajate kompetentsi tõstmiseks tuleks kõrg- ja kutsekoolidesse tuua rohkem praktiliste kogemustega õppejõude.

„Tegelikult oleks koolidel vaja rohkem praktikutest õppejõude. Kõrgkoolidega koostööd tehes näen, et personal koosneb inimestest, kes on selle kooli kunagi lõpetanud. Nad ei oma praktilist kogemust,“ ütles Tallinna Tehnikakõrgkooli õppejõud ja tootmiskorralduse õppekava väljatöötamise töörühma juht Ingrid Joost eile Targa tööstuse konverentsil toimunud arutlusringis, kus püüti leida lahendus tööjõu kvaliteediprobleemile.   

„Sama kehtib ka kutseharidussüsteemi kohta. Meil võivad koolides olla korralikud seadmed, aga kui õpetajad ei tunne kaasaegse tööstuse spetsiifikat, siis nendest seadmetest ei ole mingit kasu,“ märkis Joost.

Joosti sõnul tuleks juhtide kooli meelitamiseks koostada neile sobivamaid õppeplaane. „Plaane koostades tuleks arvestada, et näiteks poolteist tundi, kord nädalas ja seda kolme kuu jooksul. Ma arvan, et juhid leiavad selle aja, et kord nädalas loeng anda,“ ütles ta.

Tööstusseadmeid tootva IPTE Automationi tegevjuht Jaan Jeeberg lisas, et tema on tudengitele loenguid andnud. „Olen loenguid andnud, aga mulle anti rääkimiseks nii igav teema, et loengu lõpuks olid pooled tudengid läinud. Tuleks vaadata ka seda poolt, millistest teemadest rääkida ja kuidas seda täpselt teha, et need ei muutuks kuivaks ja igavaks,“ soovitas Jeeberg.

Tööjõuettevõtte Hansavest juht Rainer Paks lisas, et ettevõtete siseselt kompetentside tõstmine eeldab töötajate koolitamist. „Töötajaid tuleb koolitada ja sealt see kompetents ka tuleb,“ märkis Paks.

Arengufondi tegevjuhi Pirko Konsa sõnul tuleks ka inseneriharidus Eestis n-ö seksikamaks muuta. „Eesti osa oleks selle kiirenemisele kaasa aidata. Tuleks korraldada võistlus, kus tulevad kokku inseneride meeskonnad ja lahendavad mingeid probleeme. Ja mitte ainult tudengite meeskonnad, vaid ka ettevõtjad ja insenerid,“ soovitas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077