11. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKMi kolm meedet suurtootjate Eestisse meelitamiseks

Ettevõtlusminister Liisa Oviir.
Foto: Andras Kralla
Ettevõtlusminister Liisa Oviir ütles PKC Eestist lahkumise kohta, et riigi majanduses on toimumas struktuurimuudatused, mille käigus odavad töökohad lahkuvad. Vaja on uusi tegijaid, kelle meelitamiseks on majandusministeerium välja pakkunud kolm meedet.

Minister Liisa Oviir märkis, et Eestit ümbritsevad riigid teevad oluliselt rohkem müügitööd investeeringute meelitamisel ja pakuvad sealjuures ka paremaid tingimusi tehastele ja suurtootjatele – olgu selleks siis maksusoodustus, odav maa või rahaline tugi. 

„Selleks, et tagada Eesti majanduskasv, on kõigepealt vaja tagada ekspordi kasv. Selleks aga on vaja teha investeeringuid ja töötada välja uusi tooteid ja teenuseid,“ ütles minister. 

Ta lisas, et kõik viimasel ajal tehtud uuringud näitavad, et ettevõtjatel puudub julgus teha Eestis suuremahulisi investeeringuid. Ka siis, kui selleks on olemas oma kapital. Paljud ettevõtjad on hakanud raha dividendidena ettevõtetest välja võtma, mis samuti viitab investeerimisjulguse puudumisele. Lisaks näitab statistika, et tulu uutest toodetest ja teenustest ei ole kasvanud, pigem isegi vähenenud. Samas just uute toodete ja teenustega on võimalik kõige rohkem eksporti suurendada.

Veel lisas Oviir, et Eesti positsiooni parandamiseks on majandusministeerium teinud rahandusministeeriumile ja peaministrile ettepaneku käivitada suurinvestori toetusmeede, tippjuhtide arenguprogramm ja väliskaubanduse ja ekspordi arengu täiendavad meetmed. „Nende kolme meetme koostöös oleks võimalik meelitada Eestisse suurtootjaid, koolitada juba tegutsevaid juhte ning Eestit senisest aktiivsemalt promoda,“ märkis ta.

Ta lisas, et EASis avati sügisel uuesti arenduskeskuste meede, mille vastu on senimaani suur huvi olnud. Praegu peab EAS läbirääkimisi ligi 20 välismaa suurettevõttega, kes on näidanud üles huvi lähiajal Eestisse laieneda ja tegevust alustada. „Kui meie neile soodsat keskkonda ei loo, siis neid töökohti ei tule,“ ütles Oviir.

Täna teatas autotööstusele juhtmeköidiseid valmistav rahvusvaheline PKC Grupp, et sulgeb järgmise aasta märtsis Eestis tootmise ja koondab aasta jooksul 613 töötajat.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077