Autor: Tööstusuudised.ee • 22. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estonian Cell tootis 2015. aastal enam kui 5 miljonit kuupmeetrit biogaasi

Estonian Celi juhatuse liige ja finantsdirektor Siiri Lahe.
Estonian Cell tootis 2015. aastal 5 013 488 m3 biogaasi. Arvestades metaanisisaldust asendas ettevõte 2015. aasta teisel poolel igas kuus enam kui 30% ehk 350 000 m3 maagaasi enda toodetud biogaasiga.

Toodetava biogaasi metaanisisaldus on üle 75%, mis võimaldab biogaasi kasutada otse puitmassi tootmisprotsessis maagaasi asendusena, teatas ettevõte. 

Biogaasi täpne tootmiskogus oli 2015. aastal 5 013 488 m3. Arvestades metaanisisaldust, asendas ettevõte 2015. aasta teisel poolel igas kuus enam kui 30% ehk 350 000 m3 maagaasi enda toodetud biogaasiga.

Ettevõtte hinnangul suudetakse 2016. aastal juba 5 miljonit kuupmeetrit maagaasi asendada enda toodetava biogaasiga. Aastas toodeva biogaasi energeetiline väärtus on ligikaudu 50 GWh. Ettevõte on alates 2014. aastast Eesti suurim biogaasi tootja, taastuvenergia toetus pole ettevõte saanud. 

AS Estonian Cell käivitas 11 miljonit eurot maksma läinud biogaasi kompleksi 2014. aasta alguses. Biogaasi reaktoris lagundavad elusad mikroorganismid orgaanilise aine metaaniks ja süsihappegaasiks. Estonian Cell oli esimene mehaanilise puitmassi tehas Euroopas, kes taolise biogaasi tootmise kompleksi tehase kõrvale rajas. Kuna tegemist on ka Euroopa suurima ühemahutilise reaktoriga, siis on ajaliselt tulnud innovatsioonile ajaliselt lõivu maksta. Järk-järguliselt paremaid tulemusi andnud ning ümberehitusi sisaldanud käivitusperioodi või lõppenuks lugeda alles 2015. aasta teisest poolaastast. Detsembris lõpetati ka tulemustestid seadme tarnija Purac AB’ga. 

Biogaasi tootmiskompleks on ettevõttele juba toonud tunnustust ka käivitusfaasis. 2015. aasta jaanuaris kuulutati AS Estonian Cell Keskkonnaministeeriumi poolt läbiviidava konkursi tulemusele Eesti keskkonnasõbralikuks ettevõtteks 2014, omandades lisaks ka kõige keskkonnasõbariluma tootmisprotsessi tunnustuse. Lisaks pääses Estonian Cell ainukese Eesti firmana Euroopa ettevõtlusauhindade European Business Awards keskkonna ja ettevõtte juhtimise jätkusuutlikkuse konkursi superfinaali, kuhu ettevõte valiti välja 709 projekti hulgast üle Euroopa.

Estonian Celli biogaasi tootmiskompleks finantseeriti täies mahus Austria päritolu tehase omaniku Heinzel Holdingu poolt. Heinzel Holding investeeris aastatel 2012-2014 ettevõttesse kokku 17 miljonit eurot, et tõsta kahjumis oleva ettevõtte efektiivsust ja tagada tehase jätkusuutlikkus.

Estonian Celli 2014. aasta käive oli 69 miljonit eurot. Ettevõttes töötab 85 inimest, kuid kaudselt antakse väärtusahelas tööd 500-le inimesele.

Kundas asuv Estonian Celli haavapuitmassitehas alustas tootmist 2006. aastal. Tehase näol on tegemist viimase aastakümne ühe suurima Eestisse tehtud välisinvesteeringuga tehase rajamismaksumuses umbes 153 miljonit eurot. Ettevõtte toodang eksporditakse 100%-liselt erinevatesse Euroopa ja Aasia riikidesse. Estonian Cell on Eesti kõrgeima tööviljakusega ettevõte – 2015. aasta auditeerimata käive töötaja kohta ulatus üle 900 000 euro.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077