Autor: Harro Puusild • 19. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oviir: puidutööstus vajab suuremat esiletõstmist

Ettevõtlusminister Liisa Oviir.
Autor: Andras Kralla
Ettevõtlusminister Liisa Oviiri sõnul tuleks panustada Eesti puidutööstuse eduloo esiletõstmisse nii, nagu oleme saanud maailmas positiivset tähelepanu infotehnoloogia tutvustamisel.

„Koos põlevkiviga on puit Eesti olulisim loodusvara, mille poolest me maailmas tuntud oleme. Eestist pärit puittoodangut hinnatakse kõrgelt nii Norras ja Saksamaal kui ka Koreas ja Jaapanis. Puit on ainus tõsiselt võetav taastuv ehitusmaterjal, mille suurem kasutamine pidurdaks nii kliima soojenemist kui aitaks luua tervislikuma elukeskkonna,“ ütles minister Oviir pressiteate vahendusel.

Ta lisas, et Eesti puidusektori tähtsust ei saa alahinnata. Ainuüksi puidutööstussektor annab üle kahe protsendi Eesti SKP-st, koos metsa-, paberi- ja mööblitööstusega ulatub mõju üle viie protsendi. Sektor annab tööd üle 30 000 inimesele ja on kõrge lisandväärtusega.

Metsa- ja puidutööstus on ka äärmiselt oluline väliskaubandusbilansi tasakaalus hoidja - mullu ulatus sektori eksport enam kui miljardi euroni ning import veerandi miljardini. „Kui me teistes sektorites töötleme tihti ümber sisse ostetud komponente, siis puidutööstuses saame anda lisandväärtust läbi kohaliku tooraine,“ märkis Oviir.

Minister tõi välja, et Eesti puitmajatootjad eksportisid eelmisel aastal Euroopa riikidesse 238 miljoni euro eest puitmaju, millega on Eesti enim puitmaju eksportiv riik Euroopas. „Olukorras, kus Euroopa puitmajatööstus ei ole mitmeid aastaid oluliselt kasvanud ega kahanenud, on meie ettevõtjad ekspordimahte kasvatanud,“ ütles Oviir.

Ligikaudu pool Eestis kasvavast metsamaterjalist kuulub riigile ja nii on riigil lisaks seadusandlikule vastutusele ka reaalmajanduslik vastutus.

„Riik võiks üle vaadata, kuidas tema hallatavat vara paremini kasutada,“ sõnas minister. 

Ettevõtlusminister Liisa Oviir on täna ja homme, 19-20. oktoobril visiidil Lõuna-Eestis. Minister külastab ettevõtteid Rait AS, Osula Graanul OÜ, Toftan AS, UPM-Kymmene Otepää AS. Lisaks kohtub ta Võru linnavalitsuse ning Võru puidutöötlemise ja mööblitootmise kompetentsikeskusega.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077