Autor: Tanel Raig • 24. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiaettevõtte juht: ainult odav kütus säästu ei too

Seminaril "Säästlik energia" esinenud Adven Eesti juhatuse esimehe Urmo Heinami  sõnul arvatakse ekslikult, et energia hinna määrab vaid kütuse valik.

Energiaettevõtte juhi sõnul nõuab säästlik energiatootmine tähelepanu igal ajahetkel ja valmisseadme ostmine ei vii energiahinda alla. “Kui ärimees valib omale ülikonna, siis vaadatakse ikka, et see istuks ja kandjale sobiks. Energialahenduste puhul kiputakse aga valima valmis tooteid, mis ei sobi konkreetse ettevõtte vajadustega,” tõi Heinam näite.

Heinami sõnul on vajadustele mittevastava energiatootmise efektiivsus madal ja kulud seetõttu kõrged. “Kütus on vaid üks hinnakomponent. Väga oluline on aga ka tootmise efektiivsus. Oleme oma praktikas kohanud näiteid kui klient uskus oma energiatootmise efektiivsuse näitajaks 85%, tegelikult aga selgus, et see on hoopis 50%. Nähtamatu kasutegur määrab kümneid ja isegi sadu tuhandeid eurosid aastas,” kirjeldas Heinam.

Parim viis ebatõhususe vältimiseks on Heinami sõnul piisav eelanalüüs, mis kätkeb endast kogu tootmisahelat. „Teeme alati esmalt olemasoleva energialahenduse analüüsi ja võrdleme alternatiive. Üha enam oleme energiaettevõttena ise need, kes kliendi energiatootmiseks vajaliku investeeringu teevad ning maandame energia hinda fikseerides kliendi jaoks ka hinnariski,” rääkis Heinam üha enam levivast praktikast, mis vabastab ettevõtte kapitalimahukatest investeeringutest energiatootmisesse.

Näiteks langes peale uue energialahenduse rajamist Rannarootsi Lihatööstuse soojuse hind 43%, Rakvere Farmide energiahind 21% ja soojuse hind Rakvere linnas aga 20%. “Seejuures oli investeeringu finantseerijaks energiaettevõte Adven. Lisaks vastutame ka kogu lahenduse pikaajalise toimimise eest,” tõi Heinam välja.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077