Autor: Tanel Raig • 23. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti sai esimese 3D-metalliprinteri. Tule vaata!

Tallinna Tehnikaülikooli materjalitehnika instituut ostis Eestisse esimese 3D-metalliprinteri. Printeriga saab lähemalt tuvuda 23. oktoobril tööstusuudiste Tööstuse klubis.

Eesti esimene 3D-metalliprinter jõudis kohale augustis ja nüüd on toimunud selle ülespanek.

Metalliprintereid toode­tak­se peamiselt Ameerikas, Saksamaal ja Inglismaal. TTÜsse soetatud printer on Saksamaa tootja Realizer toodangust kõige väiksem printer. 3D-metalliprinterite hinnad algavad 120 000 eurost. Ostetud printerisüsteem koos vajalike lisaseadmetega maksis 180 000 eurot. “See on laboriseade. Meile esialgu piisav,” ütles Tallinna Tehnikaülikooli vanemteadur Meelis Pohlak. Printeriga saab printida detaile, mille kõrgus on 44 mm ja läbimõõt 70 mm.

Siiski ollakse printeriga valmis tegema ka tellimustöid ettevõtetele. “Masstootmist me selle printeriga otseselt teha ei taha, kuid detailide tegemist testida ja proovida võiksime,” lausus TTÜ materjalitehnika instituudi labori juhataja Lauri Kollo. “Praegu teeme mänguasju. Aga tahaks reaalseid asju teha, siis saame õppida,” lisas ta.

Tavapäraselt kasutatakse 3D-metalliprintereid meditsiinitööstuses implantaatide valmistamiseks, lennukitööstuses, juveelitööstuses, samuti tehakse hambakroone. “Lennukitööstusele sobiva kvaliteediga detaile me esialgu selle seadmega ei tee, sest peame uut seadet veel tundma õppima,” tunnistas Pohlak. Kuid TTÜ printerit on võimalik kasutada näiteks prototüüpide tegemisel, et siis tellida tootmine juba välismaalt.

Pohlak ja Kollo tunnistavad, et printeri suurus on piirang, kuid samas saab teha ka mõõtkavas väiksema detaili ja vaadata, kuidas disain töötab. “Eesmärk on õpetada endale ja tööstustele metallprinterite kasutamist. Esimeste detailide tegemine on üsna õppimisrikas,” möönsid nad.

Detaili printimisele kulub 2–3 tundi. Tööstuslikud printerid on umbes 10 korda võimsamad, ja neist suurimad maksavad ligikaudu miljon eurot.

Printimismaterjalina kasutatakse metallipulbrit, mille kilogramm maksab suurusjärgus 100 eurot. Tööstustusest otse ostes ja sealt pulbrit välja sõeludes jääb kilogrammi hind 50 euro piiresse. TTÜ materjalitehnika instituudis valmistatakse katsetamise eesmärgil printerile materjale ise, kuid tegelikkuses enamik masinakasutajaid materjale ise välja mõtlema ei hakka ja ostavad need otse printeritootjalt, täpsustasid Pohlak ja Kollo. Printeril erinevate metallide osas mingeid piiranguid ei ole, sest laser on võimeline üles sulatama kõiki perioodilisuse tabeli elemente.

 

3D-printerit näeb Tööstusuudiste Tööstuse klubis

23. oktoobril toimub Tööstus­uudiste Tööstuse klubi TTÜ materjalitehnika instituudis, et tutvuda 3D-metalliprinteri võimalustega.

Tööstuse klubis räägitakse, millised on 3D-metalliprinterid ja mida nendega on võimalik teha. Põhjalikumalt tutvutakse Eesti esimese 3D-metalliprinteriga – tutvutakse selle tööpõhimõtetega ja räägitakse, kuidas on Eesti ettevõtetel seda võimalik kasutada.

Erikülalisena osaleb klubis droonitootja Threod Systems kes on kohe oma tootmises hakkamas kasutama 3D-metalliprinteri prinditud detaile. Räägitakse, miks on see tootmisele kasulik ja kuidas leida maailmast sobiv printimisteenuse pakkuja.

Ajakava

9:00 Registreerimine ja hommikukohv9:15 3D-metalliprinteri käivitamine9:30 3D-metalliprinteri kasutusalad ja võimalused. Marek Jõeleht, Tallinna Tehnikaülikooli doktorant10:15 Kogemuslugu: kuidas kasutada metalliprinterit tootmisprotsessis? Kristjan Tiimus, Threod Systems11:00 Kohvipaus11:20-12:00 Tutvumine Eesti esimese 3D-metalliprinteriga

Osalustasu 79 eurot+ km.

Registreeru SIIN või [email protected]

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077