Autor: Rainer Saad • 3. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skeleton Technologies vajas kiiret tootmisvõimsuse tõusu

Superkondensaatorite tootja Skeleton Technologies kaasas 9,8 miljonit eurot investeerimiskonsortsiumilt, mida juhtis strateegilise investorina Baltimaade suurim elektrotehnikatootja Harju Elekter.

Eile allkirjastatud B-ringi investeeringu juhtivinvestor on Tallinna börsil noteeritud AS Harju Elekter, mille esindaja saab ka koha Skeletoni nõukogus. Samuti osales investeeringute kaasamises taas investeerimisfirma UP Invest, kes on Skeletoni ka varem investeerinud.

Harju Elektrile on see ühelt poolt strateegiline investeering ülikiiresti kasvavasse valdkonda, kuid teisalt näeb Baltimaades ja Soomes elektriseadmete tootmistehaseid omav ettevõte Skeletonis ka sisulisi koostöövõimalusi.

Harju Elektri tegevjuht Andrus Allikmäe sõnul ollakse veendunud, et superkondensaatoritel põhinevad lahendused leiavad lähiajal märkimisväärset kasutamist elektrotehnilistes- ja tööstusautomaatika seadmetes, nii elektrienergia salvestuse, juhtimise, kui ka võimsate ja kiirete ümberlülituste puhul. "Meie osalemine selles valdkonnas annab meile võimekuse tuleviku lahendustes kaasa rääkida, aga ka sünergilise võimaluse osaleda superkondensaatorite modulaarsüsteemide valmistamises," ütles ta.

Skeleton Technologiesi tegevjuht Taavi Madiberk põhjendas investeeringute kaasamist vajadusega tõsta kiiresti tootmisvõimsusi, et suuta teenindada kasvavat nõudlust. “Plaanime kasutada kaasatud vahendeid selleks, et tõsta grafeenipõhiste superkondensaatorite tootmiskoguseid. Tootmisvõimsuste kasvamisega reageerime kasvavale nõudlusele hübriidveokite, autotootjate ning elektrivõrkude energiasalvestite valdkonnas. Aga meie superkondensaatoreid saab rakendada ka kosmosetehnoloogias – eelmisel kuul allkirjastasime lepingu Euroopa Kosmoseagentuuriga, mille raames saadame superkondensaatorid esmakordselt orbiidile,” ütles Madiberk.

Superkondensaatorid on energiasalvestid, millel on kordades kõrgem võimsustihedus ja tunduvalt rohkem laadimistsükleid kui akudel. Superkondensaatoritel on üle miljoni täis-tühjaks laadimistsükli ning vaid paarisekundiline täislaadmisaeg. Turuanalüütika ettevõte IdTechEx on prognoosinud aastaks 2020 superkondensaatorite turukasvu 3,5 miljardi dollarini.

Madiberki sõnul on Tesla ja SpaceXi asutaja Elon Musk ennustanud, et superkondensaatorid on elektrisõidukite tulevik ja asendavad pikemas perspektiivis akud. "Kavatseme selle prognoosi täita. Alustame oma olemasolevate toodete energianäitajate kahekordistamisega pliiakudega samale 20 watt-tundi kilogrammi kohta tasemele aastaks 2017. Esimeseks prioriteediks on Euroopa turg, kus seni ainus kohalik tootja on Prantsusmaal paiknev ning Euronext-il noteeritud Blue Solutions," kommenteeris Madiberk.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077