Autor: Tanel Raig • 13. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus tsinkimistehas püüab kliente naaberriikidest

Vääna külas avati uus kõrgtehnoloogial kaarleegiga tsinkimise tehas, mis hakkab metalliga tegelevaid kliente püüdma nii Baltikumist kui ka Soomest.

OÜ Metalliseering juhatuse liikme Alari Tinno kinnitusel puudus seni Eestis tehas, kus oleks pakutud kaarleek ehk metalliseerimise kvaliteeti EN ISO 2063 standardi nõuetele. Seni on pakutud antud tehnoloogiat liivaga suruõhul puhastades. Liivaga puhastamine ei taga standardi nõuetele vastavat kareduse astet, et tsingil oleks metalliga kvaliteetne nake, rääkis Tinno. Ta ütles, et näeb ettevõtte uue tehase klientidena kõiki metalliga kokkupuutuvaid firmasid Baltikumis ja Soomes, kes vajavad pinnakatte tehnoloogiat, mis tagab korrosioonikaitse tsinkmaterjaliga.

Tinno sõnul sai tehase rajamise idee alguse kuumtsinkimise tehnoloogial tekkinud takistustest. Peamiseks takistuseks oli detailide suurus. Kuumtsingi vann seab detailide suurusele piirangud. Baltikumi suurim vann on Galv-Est’is mõõtmetega 14x3x1,6 meetrit. Uues metalliseerimise tehases tehnoloogia selliseid piiranguid ei sea. Tänaseks oleme metalliseerinud tsingiga ERMi uue hoone varikatuse peatala Tartus, mille pikkuseks oli 55 meetrit, kirjeldas Tinno.

Kuumtsink tehnoloogia seab piirangud terase materjali valikul räni sisaldusele, mis peab jääma kindlasse vahemikku. „Kui teras ei vasta nõuetele, tekib oht, et tsingikiht omab kuumtsingi pajas liiga paksu kihi ja tsink koorub detaili küljest lahti. Tsingiga metalliseerimise teel selliseid ohte ei ole ja terase valikul sellega arvestama ei pea,“ selgitas Tinno.

Suureks takistuseks on kuumtsingi puhul keevituste kvaliteet. Kui keevituses on mikro kraatrid ehk poorid, lähevad eeltöötluses happed nendest sisse ja hakkavad tsinkimisel kuumatsingi pajas välja keema. See omakorda ei võimalda tsingil juurdepääsu ja tulemuseks on keevitus, mis on osaliselt tsingiga katmata. Tsingiga metalliseerimisel sellist takistust ei ole, eeltöötlus toimub abrasiiviga. Õhusurvel, peene haavliga, puhastatakse metalli pind hoolikalt puhtaks ja kõik keevitused täidetakse tsingiga, kirjeldas Tinno.

Vääna külasse rajatud metalliseerimise tehases on võimalik teostada haavliga abrasiivset puhastust, metalliseerimist ja värvimist. Tehase ruumidesse ja sisseseadesse on ettevõte investeerinud ligikaudu 100 000 eurot ja loodab tehase avamisega luua ka uusi töökohti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077