Autor: Raigo Neudorf • 25. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB ja Estonian Cell kandideerivad Aasta välisinvestoriks

ABB AS, Estonian Cell AS ja Orkla Accounting Centre OÜ konkureerivad Aasta Välisinvestori peaauhinnale Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) konkursil Ettevõtluse Auhind 2014.

Üle kahekümne aasta Eestis tegutsenud ABB AS kandideerib aasta välisinvestori tiitlile ligi kaheksa miljonit eurot maksma läinud One Campus tootmis- ja büroohoone ehitamisega, mis valmis 2013. aastal. Rahvusvaheline kontsern ABB on aastate jooksul Eestisse investeerinud 78 miljonit eurot ning on tööandjaks 1151 inimesele. ABB AS toodab peamiselt koduturule elektrijaotuskilpe, ekspordiks tuule- ja diiselgeneraatoreid, erinevaid komponente muudele elektrimasinatele, komplektalajaamu, sagedusmuundureid ja taastuvenergia seadmeid.

2000. aastal Kundas asutatud Estonian Cell AS toodab kõrgekvaliteedilist kemi-termo-mehaanilist haava puitmassi (Aspen BCTMP) ning osaleb konkursil 11 miljonit eurot maksma läinud investeeringuga anaeroobsesse reoveekäsitlusse. Investeeringu täismahus rakendumisel asendab Estonian Cell AS kolmandiku sisseostetavast maagaasist protsessi käigus toodetava biogaasiga ja saab Eesti suurimaks biogaasi tootjaks. Ettevõte annab tööd 85 inimesele.

2012. aastal Tallinnasse loodud Orkla Accounting Centre OÜ on rahvusvahelise Orkla Grupi finants-tugiteenuskeskus. Aasta välisinvestori tiitlile kandideerib Orkla Accounting Centre OÜ kõigi 20 Orkla gruppi kuuluva ettevõtte raamatupidamise ülevõtmisega, praeguse seisuga on see edukalt lõpuni viidud Eesti ettevõttes. 2013. aastal algasid ettevalmistustööd ning märkimisväärseid investeeringuid on tehtud IT-sse ning tööjõu väljaõppesse. Orkla Accounting Centre OÜ-s töötab 10 inimest.

Tiitliga Aasta Välisinvestor 2014 tunnustatakse Eestis tegutsevat välisomanduses ettevõtet, mis on silma paistnud Eestisse tehtud investeeringutega ja panusega siinsesse majandusellu nii uute tehnoloogiate ja ärimudelite rakendamise kui ka kõrge kvalifikatsiooniga töökohtade loomisega.

Aasta Välisinvestor 2014 tehakse teatavaks konkursi Ettevõtluse Auhind 2014 pidulikul auhinnatseremoonial 9. oktoobril Telliskivi Loomelinnakus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077