Autor: Kadri Põlendik • 22. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kristi Täht: proovin Qualitexi energiat sisse puhuda

Trikotaaživabriku Qualitex uus omanik Kristi Täht ütles, et ostis ettevõtte selleks, et kõik tootmise lülid oleksid enda omad.

"Ma oma elupäevade jooksul ei küündi kunagi H&Mini ega Zarani, need on lihtsalt nii vanad ettevõtted, aga kui ajalooliselt vaadata tagasi, siis nende ettevõtete edukuse võti on see, et neil on kõik lülid enda omad," selgitas Täht, miks ta otsustas Qualitexi osta. "Neil on oma kangatootmine, oma kangatrükkimine, oma õmblus, oma disain, oma poed, nad ei pea sõltuma sellest, kas mõni kaubanduskett soovib nende toodet osta või mitte," lisas ta.

Qualitex ASi omanik oli seni Tolaram Grupp, keda esindab Eestis Sonny Aswani. Tähe sõnul oli huvi tehingu vastu mõlemal poolel. Tolaram tahtis Qualitexi müüa, et keskenduda muudele äridele, Täht tahtis aga omada üht tekstiilitootmise protsessi - kangatootmist.

"Me Sonnyga suhtleme tihti ja see (müük - toim) oli mingid korrad jutuks tulnud, aga siis ma ei mõelnud sellele nii pingsalt," vastas Täht küsimusele, kes kelle poole esimesena pöördus. "Kui ma mõtlema hakkasin, siis teadsin, et ta ei ole seda veel kellelegi müünud ja siis me rääkisime sellest."

Trikotaaživabrikus esialgu suuri muutusi plaanis ei ole ja kõik senised töötajad jätkavad ettevõttes.

"Töökohad säilivad, pigem tuleb müüki kasvatada, proovida rohkem müüa ja toota. Tööjõud on seal olemas ja inimesed on väga loojalsed, kuna nad elavad sellise koha peal, et neil väga kuhugi minna ei ole. Inimesed on vastutulelikud," rääkis Täht.

Võimalikust turust rääkides tunnistas ta, et siin on kangas kindlasti kallim kui Pakistanis või Hiinas, aga nende riikidega ei ole tal plaanis konkureerida. "Võib-olla tõesti maksab seal kangakilo 5-6 eurot, aga nad ei maksa keskkonnateenuse eest mingeid makse. Seal jões, kus nad kangast pesevad, pesevad nad oma pead. Ma ei soovigi selliste kohtadega konkureerida, see pole mu eesmärk," kõneles Täht. Ta tõdes, et siin saab ta müüa müüa aega ja kvaliteeti, kuid mitte hinda. Samas avaldas ta lootust, et ehk mõni klient ikka jagub.

Qualitexi majandusaasta aruandes selgub, et ettevõte on olnud viimastel aastatel kahjumis. Tähte see aga ei heiduta. "Mis puudutab tekstiilitööstust, siis see on alati ära tasunud, lihtsalt mingi hetk omanikud (Tolaram Grupp - toim) otsustasid, et nad ei panusta sellesse enam ja nii see vabrik lihtsalt töötas omas rütmis. Ma proovin sinna nüüd natuke energiat sisse puhuda. See peab õnnestuma!" oli Täht lootusrikas.

Juunis tekstiiliettevõtte Marat ostnud Täht ütles, et lähiajal tal suuremaid oste plaanis ei ole. Ta märkis, et enne tuleks praegused ettevõtted tööle saada, kui uus asi endale krabada. "On tore, kui sul on palju asju, aga neid peab haldama ka, et nad ikkagi kasumlikud oleksid ja ennast ära tasuks. Minu eesmärk ei ole linnapealt igavusest asju kokku osta. Pigem tegutsen selles sektoris ja see avas mul võimaluse veel paremini sel alal tegutseda."

Kristi Täht on tekstiiliettevõtte Katarina OÜ omanik, mis on alates 2008. aastast tegelenud looduslikest materjalidest lasteriiete ja erinevate kodutekstiilitoodete disainimise ja tootmisega.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077