Autor: Raigo Neudorf • 26. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalevi emaettevõte ostab ka Laima brändi

Magusatootja Kalevi emaettevõte Orkla teatas, et laiendab oma haaret Baltikumis ning soetab ettevõtte, millele kuulub muuhulgas ka Laima bränd.

Okla omandab tehingu käigus Läti investeerimisettevõttelt Nordic Partners ja Islandi fondilt BIL ehf. 100% Nordic Partners Foods Ltd ettevõtete aktsiatest.

Tehing peaks hinnanguliselt kahekordistama Orkla tegevusmahud Baltikumis, mis teeb firmast regiooni suurima toidukaupade tootja. Orkla poolt ostetavasse NP Food Groupi kuulub peale Laima brändi veel  Staburadze, Gutta, Margiris ja Staburadzes Konditoreja.Orkla omab praegu juba Balti riikides sellised toiduainetööstuse ettevõtted nagu Spilva ja Latfood Lätis, Kalev ja Põltsamaa Felix Eestis ning Suslavicius-Felix Leedus. Nimetatud ettevõtetel on kaalukad turuosad maiustuste, valmistoidu ja ketšupi segmendis. “Me omame tugevaid juhtivatel turupositsioonidel olevaid kohalikke brände. Äsja omandatud ettevõtted sobituvad hästi Orkla strateegiasse ja tugevdavad ettevõtte positsiooni Läänemere piirkonnas veelgi,” ütles Orkla Confectionery & Snacksi divisjoni juhatuse esimees Christer Åberg.

„Enam kui 140-aastase ajalooga on Laima üks tugevamaid magusabrände Baltikumis. Laima ja teiste tugevate brändide ostmine on Orkla jaoks strateegiliselt tähtis ja tugevdab märkimisväärselt meie tegevust siin regioonis,“ lisas Orkla juht Peter A. Ruzicka.

Tehingu lõpuleviimise peavad heaks kiitma Läti, Leedu ja Eesti konkurentsiametid. Vastastikusel kokkuleppel ostuhinda selles etapis ei avalikustata.

NP Foodsi käive ulatus mullu 77,1 miljoni euroni ja tegevuskasum oli 7,5 miljonit eurot. Ettevõttel on neli tehast Lätis ja üks Leedus. Kokku pakub firma tööd 1100 inimesele.

Orkla on juhtiv toiduainete ja esmatarbekaupade kontsern Põhjamaades ja Balti riikides, valitud turgudel Kesk-Euroopas, Venemaal ja Indias. Orkla aktsiad on noteeritud Oslo börsil Norras. 2013. aastal ulatus Orkla käive 33 miljardi Norra kroonini ja grupis töötas kokku ca 17 000 inimest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077