Autorid: aripaev.ee reklaamtekst, Allikas: www.aripaev.ee • 25. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering plaanib Eesti-Läti kolmandat elektriühendust

Elering teatas, et esitab Tallinna-Riia elektriliini kaasfinantseerimiseks rahastamistaotluse Euroopa Komisjonile, aga asub ka ise samal ajal liini ehitamiseks ja teiste Läti-suunaliste liinide renoveerimiseks raha koguma.

Riigiettevõtte plaan on suunata riikidevahelistelt ühendustelt saadav oksjonitulu otse põhja-lõunasuunalise ülekandevõimsuse suurendamisse Eesti elektrisüsteemis.

Elering ja Läti süsteemioperaator Augstsprieguma tikls (AST) valmistavad ette rahastamistaotlust augustis sulguvasse Euroopa Ühendamise Rahastu taotlusvooru.

Eesti-Läti kolmanda ühenduse projekt on arvatud Euroopa Liidu ühishuviprojektide nimekirja, mille objektidele plaanib Euroopa Liit taotlusvoorus jagada kokku 750 miljoni euro ulatuses toetusi.

„Visioon on ehitada 2020. aastaks välja vähemalt 1000-megavatise kaubandusliku võimsusega ülebaltiline ülekandevõimsuse koridor Soome-Eesti piirist Leedu-Poola piirini. Koridor ühendab koos valmiva Leedu-Rootsi elektriühendusega lõplikult siinsed elektriturud ja teeb võimalikuks Baltikumi sünkroniseerimise Mandri-Euroopa elektrisüsteemiga,“ selgitas Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Eestis vajavad muu hulgas uuendamist 330 kilovoldi elektriliinid, mis kulgevad Eesti ja Balti elektrijaamast Valga kaudu Lätti, kuna just nende liinide kaudu liigub valdav enamus põhja-lõunasuunalisest elektrivoost.

Aasta esimese viie kuuga laekus Eleringile ülekandevõimsuste tulu kokku 11,2 miljonit eurot. Vastukaubanduseks on samal ajal kulunud üle 75 000 euro.

Autor: aripaev. ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077