Autor: Sirje Rank • 28. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome tööstuse loodud lisandväärtus 25% kukkunud

Võrreldes 2007. aastaga on Soome tööstuse loodud lisandväärtus 25% vähenenud, mille taga on elektroonikatööstuse kokkutõmbumine Soomes ja nõudluse vähenemine trükipaberi järele.

"Nokia pidu on selleks korraks läbi," nentis Soome majandusminister Jan Vapaavuori.

Elektroonikatööstuse arvelt on lisandväärtus viimase kuue aastaga vähenenud umbes üheksa miljardi euro võrra, metsanduses on kahanemine 1,5 miljardit eurot, vahendas Bloomberg.

Euroala liikmena ei ole Soomel enam võimalust valuutat devalveerida, mis oli varem traditsiooniline abinõu Soome eksporditööstuse konkurentsivõime taastamiseks.

Soomel tuleb muuta fookust ja hakata tootmise kõrval rohkem pakkuma sama valdkonnaga seotud teenuseid, nendib ministeerium. Soodustada tuleb väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete teket, et vähendada sõltuvust vähesest arvust suurfirmadest.

Raportis soovitatakse Soomes keskenduda sellistele valdkondadele nagu energiasäästlikkus, taaskasutus ja keskkonnamõjude vähendamine, suurendada taastuvenergia osakaalu ja arendada välja uusi materjale. Kasvupotentsiaali on digitaliseerimises ja ulatuslikumas interneti rakendamises.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077