Autor: Alyona Stadnik • 13. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õmblusmasinate müük õitseb

Tööstuslike õmblusmasinate hulgimüük Eestis on viimastel aastatel kasvanud, sest tööstused investeerivad uutesse seadmetesse.

“2013. aasta läks paremini kui 2012. aasta,” märkis Dermot OÜ üks omanikest Lembit Vannik.

Tekstiilitööstuse õmblus- ja kudumismasinate hulgimüügiga tegelev Dermot on viimastel aastatel tublisti käivet kasvatanud. 2012. aastal kasvas ettevõtte käive 43%, ulatudes 232 795 euroni, kasum oli 29 165 eurot. Eelmise aasta täpseid numbreid ei osanud Vannik öelda, sest majandusaasta aruanne ei ole veel kinnitatud. “See aasta on alanud väga hästi, meil on tellimusi isegi rohkem kui jõuame täita,” tõdes ta.

Dermot OÜ on asutatud 2006. aastal ja Vanniku sõnul on nende käibenumbrid praegu tunduvalt suuremad kui algusaasatel. “Me oleme viimastel aastatel oma turuosa Eestis suurendatud,” selgitas  Vannik.

Ettevõtte edu taga on Vanniku sõnul see, et tööstusettevõtted on taas asunud masinatesse investeerima.

“Kui aastaid tagasi olid ettevõtetes ressursid külmutatud ning ei kulutatud uute seadmete soetamise peale, siis praegu on ettevõtetel tekkinud kindlustunne ning tänu ekspordile on neil tulnud rohkem tellimusi, mistõttu nad vajavad modernsemaid ja efektiivsemaid masinaid,” selgitas Vannik tagamaid.

OÜ Dermot põhiturg on Eesti ning klientideks on tööstusettevõtted ehk raskem õmblustööstus, mis toodab pehmet mööblit, madratseid, nahktooteid, üleriideid.

Masinad imporditakse Euroopa erinevatest riikidest. “Turul on müügil ka palju odavaid seadmeid, mis tulevad kolmandatest maadest. Meie pakume kvaliteetseid seadmeid,” sõnas Vannik. Kasutatud seadmeid müüakse ka Rootsi ja Soome, aga see on väike protsent käibest, lisas Vannik.

Õmblustööstuste käibed  nagu Ameerika mäed

Õmblusseadmete müüjatel võib üks aasta olla hea ja siis tulla kehvem aasta, rääkis tööstuslike Brotheri tekstiilitööstuse seadmete ja õmblusmasinate müügiga tegeleva Ermaco üks omanikest Igor Tkatšuk, kes on õmblusmasinaid müünud üle 20 aasta.  “Selle aasta käive on tunduvalt väiksem kui eelmise oma ja eelmise aasta oma oli suurusjärgus nagu aasta enne seda,” märkis Tkatšuk.

Tkatšuki sõnul tuleks tulemusi vaadata kümne aasta lõikes, siis on näha, et head ja halvad ajad vahelduvad. Ka Emarco tulemused sarnanevad Ameerika mägedega. Mullu kasvas ettevõtte käive 56%, üle-eelmisel aastal aga kukkus käive 46%.

Tkatšuk lisas, et tööstuslike õmblusmasinate müüjate väikese turu juures võib üks suurem investeering õmblusettevõtte poolt mõjutada kohe ka majandustulemusi.

“Kui ostetakse mitukümmend õmblusmasinat korraga, siis kasvab kohe ka käive,” selgitas ta. “See on nagu turistide hooaeg suvises  Pärnus, kus kolm kuud kogutakse raha, et ülejäänud aega üle elada. Meil on sama.”

Ermaco põhiturg on Eesti, natukene müüakse ka Lätti, Leetu, Soome ja Bulgaariasse, aga sinna pigem kasutatud masinaid. Põhilised kliendid on õmblusateljeed ja -tööstused. “Igal pool on oma esindused olemas nagu ka kodutehnika brändidel,” sõnas Tkatšuk. Õmblusmasinad tuuakse Eestisse Saksamaa ladudest, kasutatud masinaid näiteks Soomest.

Müüjate vahel tihe konkurents. Tkatšuki sõnul on Eestis õmblusmasinate müüjate vahel tihe konkurents ning siia tuuakse erinevaid õmblusmasinate brände. “Tuntuid brände on palju ja palju on ka väikseid tootjaid,” sõnas ta.

Kui rääkida õmblustööstuse trendidest, siis Tkatšuki sõnul on õmblemise tendents langev. “Noored õmblustööstusesse ei lähe, sest töö on raske ning vähe tasustatud. Vanad töötajad lähevad pensionile ja uusi peale ei tule,” sõnas Tkatšuk.

KOMMENTAAR

Vahur Roosaar, Wendre AS juhatuse esimees:

Masinatesse investeerime aastas keskmiselt miljon eurot

Oleme masinaid välja vahetanud ja ka juurde ostnud. Seda nii põhjusel, et uuemate vastu välja vahetada, kui ka seetõttu, et tööd on ka rohkem olnud. Tööd ja tellimusi on palju. Oleme investeerinud nii  tavalistesse õmblusmasinatesse kui ka tööstusmasinatesse. Plaanime ka edasi investeerida.

Masinate eluiga sõltub sellest, mis masinatüübiga on tegemist ja kus on seda toodetud. Kas on Euroopa tootjad või mujal maailmas toodetud, üks ühele on raske öelda, kui suur on ühe masina eluiga. Samuti eluiga sõltub masina kasutamisintensiivsusest. Samuti sõltub ka hooldusest. Keskeltläbi jääb õmblusmasina eluiga 5-10 aasta vahele. Kui hästi hooldada ja mitte üle kasutada, siis töötavad üle kümne aasta.

Me oleme pigem ostnud Euroopas toodetud masinaid, sest meie jaoks on kvaliteet oluline.

Oleme ostnud nii otse tootjalt kui ka Eesti vahendajatelt. Otse osta on soodsam, aga sõltub ka sellest, et mida vahendaja juurde pakub, millist hooldusteenust jne.

Õmblusmasinate mehaanikud on majas olemas, aga kapitaalsemate asjade jaoks on meil vaja masinate tootjate ja esindajate tuge, kui on vaja suuremat remonti või hooldust. Kohalik tugi on väga oluline. 

Õmblusmasinate hinnad jäävad 2 000-10 000 euro vahele, suuremad tekstiilmasinad on 300 000 eurot ja rohkem. Aastas keskmiselt investeerime miljon eurot, vahel jääb mõni aasta vahele, mõnel aastal investeerime rohkem ja mõnel aastal vähem.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077