Autor: Raigo Neudorf • 21. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Insenerid pakkusid välja ujuva tuumaelektrijaama idee

Ajal, mil maailmas on kasvanud mure tuumaelektrijaamade ohutuse pärast, on MIT insenerid välja pakkunud uue, ujuva tuumajaama idee, kirjutab Engineering.com.

Maavärinad ja tsunamid on tuumaelektrijaamade jaoks üheks kõrgeimaks ohuallikaks, nagu tõestas mõne aasta eest Jaapanis Fukushimas aset leidnud katastroof. 

Et tulevikus sellist riski maandada, on teadlased ja insenerid välja pakkunud uudse tuumaelektrijaama lahenduse. Selle kohaselt meenutab tuumaelektrijaam ujuvaid nafta- ja gaasiplatvorme, mis on meredel tegutsenud juba aastakümneid.Ujuva tuumaelektrijaama saaks valmis ehitada laevaehitustehases, misjärel see rannikust umbes kümne kilomeetri kaugusele merele transporditakse ja merepõhja ankurdatakse. Oma toodangut hakkaks jaam maismaale saatma merepõhja rajatud ülekandeliini vahendusel.Kuigi paljudele võib tunduda, et sellisel moel rajatud tuumaelektrijaama puhul on järgmise katastroofi toimumine vaid ajaküsimus, leiavad idee autorid, et ujuv jaam on tunduvalt ohutum kui tema maismaale rajatud alternatiiv.Idee algatajate kinnitusel on ujuv jaam disainitud nii, et halvima stsenaariumi korral oleks jahutava merevee saadavus, mis aitaks vältida kütusevarraste sulamist ja radioaktiivse aine vallapääsemist.Samuti oleks uut tüüpi tuumaelektrijaam tunduvalt paremini kaitstud tsunamide ja maavärinate eest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077