Autor: Ave Lepik • 11. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrilevi ehitab Paldiskisse 1,17 miljoni eest uue alajaama

Lähiajal algab Paldiski piirkonnaalajaama ehitus, mille käigus uuendatakse Pakri poolsaare elektrivõrgu tähtsaim sõlmpunkt.

Uus alajaam parandab kokku 2867 majapidamise ja ettevõtte elektriga varustamise kindlust, teatas ettevõte.

1970ndate aastate lõpul kasutusele võetud alajaama seadmed olid amortiseerunud ja suurendasid piirkonnas ulatuslike elektrikatkestuste ohtu.

„Paldiski on üks suurtest alajaamadest, mida jõuame aastas uuendada ainult mõned aga elektriga varustamise kindlus paraneb korraga tuhandetel inimestel,“ ütles Elektrilevi võrgu üldplaneerija Meelis Kodres. „Kui ilmad oluliselt külmemaks ei lähe alustatakse ehitusega juba lähinädalatel.“

Ehituse käigus rajatakse kaasaegne alajaamahoone, paigaldatakse uus 6-kilovoldine jaotusseade, keskkonna- ja elektriohutust parandavad seadmed ning asendatakse alajaama lähiümbruse toitekaablid.

Paldiski piirkonnaalajaam on oluline sõlmpunkt, mida läbib aastas 25 gigavatt-tundi energiat ja varustab elektriga omakorda 81 väiksemat alajaama. Suurimad alajaama toitel olevad ettevõtted on Paldiski Põhja- ja Lõunasadam.

Hankelepingu alusel alustab tööd AS Merko Infra ja uus alajaam valmib selle aasta novembris.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõte Eesti enam kui 30 võrguettevõtte seas. Elektrilevi haldab ligikaudu 61 000 kilomeetrit elektriliine ja üle 22 000 alajaama. 2012. aastal investeeris ettevõte võrku 100 miljonit eurot, 2013. aastal kavandatud investeeringumaht oli 109 miljonit eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077