Autor: Raigo Neudorf • 20. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis algavad Balticconnectori gaasijuhtme uuringud

Sel neljapäeval algavad Eesti terriotaalvetes Balticconnectori gaasijuhtme merepõhjauuringud.

Soome firma Gasum kavandab koos Eesti jaotusvõrguettevõttega EG Võrguteenus Balticconnectori gaasijuhet, mis ühendaks Soome ja Baltimaade gaasivõrgud.

Projekti keskkonnamõju hindamise ja planeerimise jaoks tehtavad täpsustavad merepõhjauuringud algavad Eesti territoriaalvetes sel neljapäeval ja jätkuvad järgmisel nädalal Soome territoriaalvetes. Pärast uuringuid on koos kõik vajalikud andmed keskkonnamõju hindamise (KMH) protsessi alustamiseks.Kahe riigi territooriumi hõlmav Balticconnectori projekt eeldab keskkonnamõju hindamist nii Soomes kui ka Eestis. Praegu tehtavad merepõhjauuringud täiendavad KMH jaoks vajaminevaid andmeid. Neid kasutatakse lisaks ka torujuhtme trassi optimeerimiseks ja ohutu trassi tagamiseks torude paigaldamisel.Rootsi laeval IceBeam tehakse kavandatava torujuhtme magnetomeetriline mõõtmine, et leida trassi ääres olevad võimalikud metallesemed, näiteks miinid. Vajadusel uuritakse leide täpsemalt veealuse robotiga. Mõõtmistulemused saadetakse nii Soome kui Eesti ametivõimudele.Balticconnectori KMH kava on praeguseks lõpetatud ja alustatud on KMH aruande tegemist. KMH ametlikuks alustamiseks on vaja Eesti ametivõimude otsust KHM protsessi alustamiseks. Soome ja Eesti on kokku leppinud, et KMH menetlemist alustatakse mõlemas riigis ühel ajal.Balticconnector on enam kui 110 miljoni euro suurune projekt, kus Soome lahte läbiv gaasijuhe ühendab Soome ja Baltimaade maagaasivõrgustikud. Gaasivõrgustike ühendamine ühtib Gasumi kavaga ehitada LNG terminal Inkoo Joddbölesse. LNG terminalile ja Balticconnectori gaasijuhtmele on võimalik saada raha Euroopa Liidust. Praegu arutatakse rahastamisküsimust Euroopa Komisjonis.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077