Autor: Romet Kreek • 30. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalevi omanik kurdab: magusaturul raske

Kalevi omanik Orkla kaebas kolmanda kvartali tulemuste presentatsioonis investoritele, et magusa- ja snäkiturg on keeruline ning Orkla brändide tulemus Venemaal nõrk.

Hästi läks Orkla Home & Personal ja Orkla toiduvalmistamistoodetel.

Orkla III kvartali käive kasvas aastaga 17,3%, 8,4 miljardile Norra kroonile. Kui mullu teenis Norra ettevõte kolmandas kvartalis 451 mln Norra kroonise puhaskasumi, siis seekord tuli tänu 1,105 miljardilise kahjumile mittejätkuvatest tegevustest puhaskashjumiks 152 mln Norra krooni.

Orkla Foodsi osas ei olda rahul Norra käibekasvuga. Orgaaniline käibekasv oli seal -3,5%. Tulemus Rootsis, Soomes ja Baltikumis oli rahuldav.

Magusa ja snäkkide osas on turg keeruline ja turuosa on mõnevõrra vähenenud. Orgaaniline käibekasv oli selles sektoris -3,6%, kuid strateegiline eesmärk 2016. aastani näeb ette 2-4% orgaanilist käibekasvu. Konkurents on tugev nii teiste brändide kui oma poe kaubamärkide (private label) poolest.

Baltikumis on aga selles vallas positiivsed arengud. Presentatsioonis kaunistavad üht lehekülge Kalevi Mesikäpa vahvlid ja Mesikäpp Dopsi pildid. Orkla Confectionety ja Snacks üksus kärbib 2014-2016 kulusid 300 miljoni Norra krooni võrra. Käivitatud on kulukärpemeetmeid Norras, Rootsis ja Soomes. Taanis vähendatakse tööjõudu.

Orkla aktsia on saanud Bloombergi andmetel analüütikutelt 3 ostusoovitust, 6 hoia-soovitust ja 4 müügisoovitust. Aktsia hinnasiht on 48,09 Norra krooni. Orkla aktsia on täna tõusnud 3,6%, 47,89 Norra kroonile. Aastaga on aktsia tõusnud 12%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077