Autor: Raigo Neudorf • 10. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna koguneb üle 400 energeetikaeksperdi

Täna algaval kahepäevasel rahvusvahelisel põlevkivisümpoosionil arutlevad üle 400 maailma juhtiva energeetikaeksperdi põlevkivienergeetika oleviku ja tulevikuvõimaluste üle.

Sümpoosionil esinevad teiste seas nii Rahvusvahelise Energiaagentuuri kui ka Maailma Energeetikanõukogu juhid. 

Sümpoosioni ühe peaesineja, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul on Eesti maailmas juhtiv põlevkivi arendaja.„Peale meie on hetkel veel vaid kaks riiki, kus põlevkivi ulatuslikult kasutatakse, kuid suurima nimivõimsusega põlevkivil töötav elektrijaam ning põlevkiviõli tehas asuvad Eestis. Samas on maailmas hulk riike, kus põlevkivivarud on märksa suuremad kui meil ning see maavara võib saada ka nende energiajulgeoleku nurgakiviks,“ selgitas Parts.  Eesti Energia juhatuse esimehe Sandor Liive sõnul pakub suurürituse Eestis toimumine head võimalust tutvustada oma maailmatasemel teadmisi ja kogemusi rahvusvahelisel areenil.„Mul on hea meel, et sümpoosionile on kogunenud sedavõrd kõrgetasemelised tippspetsialistid. Usun, et ainuüksi meie tööstuse lähedalt nägemine pakub osalejatele elamuse, mille nimel tasus Eestisse tulla,“ sõnas Liive.Eesti Energia, Tallinna Tehnikaülikooli, Tartu Ülikooli ja Colorado School of Mines´i korraldatava sümpoosioni eesmärk on tekitada ja suurendada rahvusvahelist huvi põlevkivitööstuse vastu ning olla diskussiooni algatajaks ja sidemete loojaks erinevate huvigruppide vahel tööstusharu arendamisel.Neljandat korda Eestis toimuval põlevkivisümpoosionil esitatakse üle 50 ettekande. Muuhulgas käsitleb Rahvusvahelise Energiaagentuuri säästva energiapoliitika ja –tehnoloogia direktor Didier Houssin õli ja gaasi tulevikutehnoloogiaid energiaturul ning Maailma Energeetikanõukogu aseesimees Euroopas Dr.-Ing. Leonhard Birnbaum räägib energeetika globaalsetest arengutrendidest. Põlevkivienergeetika jätkusuutlikkust analüüsib makroökonoomika ekspert Hardo Pajula.Esimene põlevkivikonverents toimus Eestis 1968. aastal. Viimati olime rahvusvahelise põlevkivisümpoosioni võõrustajaks 2009. aastal, mil osales 300 oma ala spetsialisti 24 riigist. Tänavu osaleb sümpoosionil 400 eksperti 30 riigist, teiste seas spetsialistid Hiinast, Ameerika Ühendriikidest, Brasiiliast, Jordaaniast, Venemaalt ja Türgist.Põlevkivisümpoosion toimub 10.-11. juunil Tallinna Tehnikaülikoolis. Ürituse korraldamist toetavad Eesti Energia, Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Ülikool, Colorado School of Mines, Haldor Topsøe, Air Products, Outotec, Total, Fluor ja QER ning koostööpartneriteks on Maailma Energeetikanõukogu ja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077