Autor: Indrek Kald • 6. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

I kvartalis oli ligi 7000 vaba ametikohta

Eestis oli tänavu esimeses kvartalis ligi 7000 vaba ametikohta, teatas statistikaamet. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga nende arv vähenes 1,1%, ent suurenes eelmise kvartaliga võrreldes 5,7%.

Vabade ametikohtade määr oli esimeses kvartalis 1,3%. Vabade ametikohtade määr on vabade ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus (hõivatud ja vabade ametikohtade summa).

Kõige kõrgem vabade ametikohtade määr oli muudes teenindavates tegevustes (siia tegevusalale kuuluvad pesumajad, keemiline puhastus, iluteenindus jne) (3,5%), samas on selle tegevusala kõigi ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus 1,1%. Madalaim vabade ametikohtade määr oli mäetööstuse tegevusalal (0,3%).

Eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes tõusis vabade ametikohtade määr kõige kiiremini veevarustuse, kanalisatsiooni, jäätme- ja saastekäitluse tegevusalal (1,4 protsendipunkti).

Suurim vabade ametikohtade arvu kasv oli haldus- ja abitegevustes, kus vabu ametikohti oli mulluse esimese kvartaliga võrreldes 1,6 korda rohkem.

Kaks kolmandikku vabadest ametikohtadest ja veidi üle poole hõivatud ametikohtadest asuvad Harju maakonnas, sh Tallinnas. Vabade ametikohtade määrad olid kõige kõrgemad Pärnu ja Harju maakonnas (vastavalt 1,8% ja 1,6%).

Vabadest ametikohtadest 25% oli avalikus sektoris ja 75% erasektoris. Avalikus sektoris oli vabade ametikohtade määr 1,2% ja erasektoris 1,4%. Avaliku sektori alla kuuluvad ka riigi ja kohaliku omavalitsuse omanduses olevad äriühingud.

Mullu võeti tööle ja lahkus töölt kokku (tööjõu käive) keskmiselt 69 500 töötajat kvartalis. Tööjõu käive kasvas 2011. aastaga võrreldes 8,3%.

Vaba ametikoht on vastloodud, vaba või töötaja lahkumise tagajärjel vabaks saav tasustatav ametikoht, millele tööandja otsib aktiivselt sobivat kandidaati väljastpoolt ettevõtet, asutust või organisatsiooni.

Andmed põhinevad uuringul "Vabad ametikohad ja tööjõu liikumine", mida statistikaamet korraldab alates 2005. aastast. Tänavu on valimis 11 740 ettevõtet, asutust ja organisatsiooni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077