Autor: Raigo Neudorf • 13. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlevkivienergeetika toob Eestisse enam kui 20 riigi eksperdid

10.-11. juunil väisavad Tallinna kõrgetasemelised energeetikaeksperdid, et diskuteerida põlevkivienergeetika oleviku ja tulevikuvõimaluste üle.

Neljandat korda Eestis toimuv põlevkivisümpoosion toob kohale nii Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) kui Maailma Energeetikanõukogu (WEC) esindajad, aga ka eksperdid maailma juhtivatest põlevkivitööstustest ning valdkonnaga tegelevatest ülikoolidest.

“Eestil on pikk kogemus ja märkimisväärsed teadmised põlevkivi kaevandamisel ja töötlemisel. Põlevkivi on meie energiajulgeoleku nurgakivi. See teeb meist ühe juhtiva põlevkivi arendaja maailmas. Üha enam riike tunneb huvi oma põlevkivivarude kasutuselevõtu vastu ning Eesti saab olla siin teenäitajaks, jagades oma teadmisi ja kogemusi,” ütles sümpoosioni üks peaesinejatest, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.Eesti Energia, Tallinna Tehnikaülikooli, Tartu Ülikooli ja Colorado School of Mines´i korraldatava sümpoosioni eesmärk on tekitada ja suurendada rahvusvahelist huvi põlevkivitööstuse vastu ning olla diskussiooni algatajaks ja sidemete loojaks erinevate huvigruppide vahel selle tööstusharu arendamisel.„Sümpoosion annab Eestile erakorralise võimaluse jätkata pikaajalist põlevkiviteemalise konverentsi korraldamise traditsiooni ning demonstreerida oma maailmatasemel teadmisi ja kogemusi põlevkivitööstuses,“ selgitas Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive põlevkiviteemalise suurürituse Eestisse toomise põhjuseid.Sümpoosionil esitatakse üle 50 ettekande. Muuhulgas käsitleb Rahvusvahelise Energiaagentuuri säästva energiapoliitika ja –tehnoloogia direktor Didier Houssin mittekonventsionaalse õli ja gaasi perspektiivi maailma energiaturul ning Maailma Energeetikanõukogu aseesimees Euroopas Dr.-Ing. Leonhard Birnbaum räägib energeetika globaalsetest arengutrendidest. Põlevkivienergeetika jätkusuutlikkust analüüsib makroökonoomika ekspert Hardo Pajula.Rahvusvaheline põlevkivikonverents toimub Eestis neljandat korda. Esimene konverents toimus Eestis 1968. aastal. Viimati olime rahvusvahelise põlevkivisümpoosioni võõrustajaks 2009. aastal, mil osales 300 oma ala spetsialisti 24 riigist.Seekordse sümpoosioni osalejate hulka kuuluvad põlevkivitööstuse edukaimad ettevõtjad, tehnoloogia arendajad, tunnustatuimad teadlased, akadeemikud ning valitsuste vastava valdkonna esindajad ja ametnikud. Registreerunud on üle 300 osaleja 21 riigist, teiste seas põlevkivispetsialistid Hiinast, Ameerika Ühendriikidest, Brasiiliast, Jordaaniast, Venemaalt ja Türgist.Põlevkivisümpoosion toimub 10.-11. juunil Tallinna Tehnikaülikoolis. Ürituse korraldamist toetavad Eesti Energia, Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Ülikool, Colorado School of Mines, Haldor Topsøe, Air Products, Outotec, Total, Fluor ja QER ning koostööpartneriteks on Maailma Energeetikanõukogu ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077