Autor: Raigo Neudorf • 19. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EE Jordaania elektrijaama soovivad ehitada nii Samsung, Hyundai kui Daewoo

Eesti Energia tütarettevõte Enefit Jordan viis lõpule hanketingimusi täpsustavad kohtumised rahvusvaheliste firmadega, kes osalevad Jordaania põlevkivielektrijaama ehitus- ja projekteerimishankes.

Elektrijaama ehitus– ja projekteerimishange kuulutati välja 2012. aasta juunis ning huvi osalemise vastu avaldas 16 rahvusvaheliselt tunnustatud ehitus- ja projekteerimisettevõtet. Finants- ja tehnilise hindamise põhjal valis Enefit välja seitse firmat, kes kvalifitseerusid hankel osalemiseks.

Aprillis oodatakse pakkumusi nii Aasia kui Euroopa suurtelt ehitusettevõtetelt: Alstom/Daewoo E&C (Prantsusmaa/Korea), Hyundai E&C/LG Int. (Korea), Samsung Engineering (Korea), Samsung C&T (Korea), Posco/Daewoo Int. (Korea), China Machinery Engineering Compnay (Hiina) ja Guangdong Power (Hiina). Hanke võitja selgub 2013. aasta teises kvartalis.Enefit Jordani juhatuse liikme Andres Anijala sõnul on jõutud hanke otsustavasse faasi.„Jordaania elektrijaama ehitus- ja projekteerimishangete pakkumuste laekumine on arendusprojekti oluline etapp. Kohtumistel hankel osalevate ettevõtetega veendusime, et hankel osalejad on saanud enne pakkumuste esitamist vastused kõikidele täpsustavatele küsimustele ning nende pakkumised vastavad hanke nõuetele.“Hanke lõplikud tulemused selguvad 2013. aasta teises kvartalis ning elektrijaama ehitusega plaanitakse alustada 2014. aasta alguses, pärast finantseerimisega seotud tegevuste lõpetamist. Jordaaniasse rajatava elektrijaama võimsus on 460 MW ning tänaste plaanide kohaselt valmib see 2017. aastal.Sel kuul laekusid ka Jordaania põlevkivielektrijaama kaevandushanke pakkumused nii rahvusvahelistelt kui ka kohalikelt Jordaania ettevõtetelt. 11 ruutkilomeetri suurune kaevanduspiirkond asub Attarat um Ghudruni piirkonnas ning sealse põlevkiviga saab elektrijaama varustada hinnanguliselt 40 aastat. Geoloogiliste uuringute kohaselt on Jordaania maailma üks suurematest põlevkivileiukohtadest, sealsed põlevkivivarud ulatuvad hinnanguliselt 40-70 miljardi tonnini.Eesti Energia omab tütarettevõtte Enefit Jordan B.V. kaudu Jordaania arendusprojektis 65% enamusosalust. Arendusprojektis osaleb Eesti Energia kõrval strateegilise partnerina Aasia üks juhtivaid energiaettevõtteid YTL Power International Berhad (YTLPI) Malaisiast, kellele kuulub 30% osalus. Kohalik Jordaania ettevõte Near East Investment omab projektis 5% osalust.Enefit on Eesti Energia kontserni rahvusvaheline kaubamärk, mis esindab grupi äritegevust Jordaanias, USAs Utah osariigis, Lätis ja Leedus. Eesti Energia välisprojekte finantseeritakse Eesti Energia Õlitööstuse müügituludest ning projektidesse kaasatakse välisinvestoreid.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077