Autor: Sirje Rank • 28. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts: eelistatuim Paldiski LNG terminali projekt

Olemasolevatest regionaalse veeldatud maagaasi (LNG) terminali projektidest võiks nende praegust ettevalmistust arvestades eelistada Paldiski projekti, ütles majandusminister Juhan Parts täna valitsuse pressikonverentsil.

"Tänase seisuga on üks eelistatumaid Paldiski projekt,“ ütles Parts.

Täna arutas valitsus, millised on Eesti seisukohad ja argumendid, kui tuleval nädalal kohtuvad kolme Balti riigi ja Soome energiaministrid Euroopa Komisjoni energiavoliniku Günther Oettingeriga, et arutada Balti regionaalse LNG terminali asukohta.

Parts tõi välja kolm peamist seisukohta.

Esiteks tuleb vaadata, kes on terminali arendajad, et need oleksid sõltumatud tänasest gaasi müüjast.

„Meid ei veena need initsiatiivid, mis on kantud turgu valitsevate ettevõtete poolt,“ ütles Parts, viidates Soome Gasum OY ja Eesti Gaasi tütarfirma EG Võrguteenused vahel sõlmitud kokkuleppele, et regionaalse LNG terminali parim asukoht oleks Inkoo Soomes. Mõlema ettevõtte aktsionäriks on turgu valitsev ettevõte Gazprom.

„Alternatiivne gaasiallikas on nende jaoks tarbetu konkurents,“ ütles Parts. „Selles kontekstis tahame näha, et terminali arendajal poleks ärilisi huvide konflikte.“

Teiseks kriteeriumiks on terminali maksumus ja äriplaan.

„Loomulikult peaks olema eelistatud terminal, mille maksumus on väiksem ja äriplaanis kõige vähem kalkuleeritav avalike vahendite osakaal ja sellega koormus tarbijatele,“ ütles Parts.

Kolmandaks kriteeriumiks on projekti küpsusaste ehk ajagraafik.

„Mida kiiremini me selle regionaalse terminali valmis saame, seda parem kogu piirkonnale,“ ütles Parts. „Seda kiiremini tekib hinnareferents olemasolevatele gaasitarnelepingutele.“

„Eesti huvi on, et astume gaasituru arengul reaalseid samme,“ ütles Parts, lisades, et Eesti valitsus tahab kaitsta neid projekte, mis on täna Eestis arendatud. Neid on kaks – Muugal ja Paldiskis.

Parts möönis, et Eesti kasutab praegu gaasi vähe. Samas ei või maha magada praegu maailma gaasiturul toimuvaid kiireid muutusi, mis perspektiivis võib ka Eestis gaasi tarbimist suurendada.

Lisaks Balti ja Soome ministrite kohtumisele Euroopa Komisjoni energiavolinikuga toimub tuleval nädalal ka Läänemere energiaturgude integreerimise programmi raames gaasi töörühma kogunemine. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077