Autor: Raigo Neudorf • 25. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

65% Baltimaade ettevõtetest tunneb tööjõupuudust

65 protsenti Baltimaade ettevõtetest tunneb tööjõupuudust, vahendab Talouselämä rahvusvahelise konsultatsioonifirma Grant Thorntoni raportit.

Vastava näitajaga asuvad Balti riigid Kanadaga ühel joonel ja tegu on globaalsest keskmisest märksa kõrgema näitajaga.

Soomes ei leia endale vajalikku tööjõudu 38 protsenti ettevõtetest ning see näitaja on Põhjamaade keskmisest 10% kõrgem. Näiteks Rootsis ei leia vajalikku tööjõudu 21% ettevõtetest, Norras 35% ettevõtetest ning Taanis on vastav näitaja kõigest 12%.

Kõige suurem põud vajalike töökäte järele valitseb aga Austraalias, kus 68% tööandjatest tunnistab tööjõupuudust. Raskusi uute töötajate leidmisel esineb ka Venemaal (61%), Lõuna-Aafrikas (58%) ja Ladina-Ameerikas (53%). Kõige suurem põud valitseb maailmas eri- ja tehniliste oskustega töötajate järele.

Raportis juhitakse tähelepanu ka sellele, et teatud riikides on sobiva tööjõu leidmine üsna pikk protsess. Keskmiselt võtab maailmas professionaalse tööjõu leidmine aega 70 päeva, Soomes on vastav näitaja veidi kõrgem – 75 päeva. Rootsis on vastav näitaja 68, Taanis 71 ja Norras 91 päeva.Kõige kiiremini leiavad sobiva töötaja endale Hiina ettevõtted, kellel kulub selleks keskmiselt 37 päeva. Samas Jaapanis võtab see protsess aega keskmiselt 116 päeva..21. märtsil toimub Tallinnas Tööstuse tööjõukonverents "Kuidas tulla toime tööjõupuuduse olukorras," kus spetsialistid ja tuntud ettevõttted jagavad kogemusi tööjõuteemadel. Täpsem info konverentsi kohta SIIN

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077