Autor: Raigo Neudorf • 6. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ökojäätiste tootja: nii suurt nõudlust poleks oodanud

Pelgulinnas asuv jäätisevabrik La Muu tunnistab, et  kuigi ettevõte alustas oma ökojäätiste müüki alles jõulude paiku, on tooted klientide poolt üle ootuste hästi vastu võetud.

Jäätisevabriku kaasasutaja Rasmus Raski sõnul on La Muu näol tegu äsja alustanud väiketootjaga, mis valmistab öko- ehk mahejäätiseid. Turule tuli ettevõte eelmise aasta jõulude ajal ning täna müüakse oma tooteid erinevates ökopoodides nii Tallinnas, Tartus kui Saaremaal.  -jäätiste segmendis,” lausus Rask.

Rask tunnistab, et hetkel pole väiketootja peale ökopoodide julgenud oma toodangut suurematesse kauplustesse ja kettidesse pakkuma minna, kuna jäätiste tootmiseks vajalikku toorainet napib. Kui toorainete kättesaadavus paraneb, soovib jäätisevabrik oma toodetega ka valitud tavakauplustesse jõuda.„Täna on küsimus tooraines. Meie ökotooraineteks on piim ja rõõsk koor, kuid nende saadavus on Eestis hetkel piiratud. Näiteks rõõska koort toodab Eestis vaid üks talu ning nende toodang sõltub sellest, kuidas kari piima annab. Kui kevadel lastakse lehmad laudast välja, tuleb rohkem piima ja saame ka rohkem toota, ” selgitas Rask.Samas tõdes ta, et La Muu tooted on seni saanud väga hea vastuvõtu osaliseks. „Täna on nõudlus selline, et poodides ei taha külmikud kuidagi täis seista. Samas on meil hea meel, et turg on meie jäätised hästi vastu võtnud.”La Muu toodab hetkel nelja erinevat sorti ökojäätist: lisaks vanilli-, kohvi- ja kookosejäätisele leiab valikust ka ühe mangomaitselise mahlajäätise.Seejuures ei konkureeri La Muu oma toodete osas kohalike suurtootjatega.„Meie võrdluspildiks pole Eesti suurtootjad nagu Premia ja Balbiino. Meie tooted on oluliselt kallimad ja näeme end premium

Näiteks maksab La Muu jäätiste 400grammine pakk 5.90 eurot. Hinnavahe tavaliste jäätistega tulenebki tema sõnul kvaliteetsest ja kallimast toorainest ning unustada ei saa tootmises ka käsitöö osa.Rasmus Raski sõnul oli preemiumjäätiste (Ben & Jerry's, Haägen-Dasz) segmendi turuosa Eestis möödunud aastal alla 1 protsendi koguturust.„Me prognoosime 2013. aasta käibeks ca 100 000 eurot, seega oleme väikesed nišitegijad ning meie praegused müügimahud on mikroskoopilised,” lisas Rask.Hetkel otsib La Muu oma meeskonda jäätisemeistrit, kelle ülesandeks on jäätise tootmine algusest lõpuni, st alates tooraine vastuvõtust kuni valmistoote pakendamiseni.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077