Autor: Raigo Neudorf • 17. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiili vald väljastas Balticconnectori maapealse gaasitrassi ehitusloa

Kiili vald väljastas esimesena ehitusloa, mis võimaldab alustada Balticconnectori ehk Soome ja Eesti gaasivõrke ühendatava gaasitorustiku Eesti poolse maapealse osa rajamisega marsruudil Kiili-Paldiski.

47-kilomeetri pikkune gaasitorustik läbib kuut omavalitsust. Torustiku rajamiseks vajalikud projekteerimistööd on plaanis lõpetada suve alguseks. Projekti olemasolu võimaldab alustada antud torulõigu ehitamist kohe, kui tuleb Euroopa Komisjoni otsus projekti kaasfinantseerimise kohta.

EG Võrguteenuse juhi Sergei Jefimovi sõnul on Balticconnector lülitatud Euroopa Komisjoni töögruppi Balti Regionaalse Piirkonna Euroopaga Ühendamise Projekti (BEMIP) poolt prioriteetsete objektide nimekirja ja mängib olulist rolli Läänemere regiooni gaasituru arengul.„Projekti elluviimine tõstab piirkonna varustuskindlust ning annab ka teistele tarnijatele võimaluse siseneda gaasiturule,“ lisas ta.Möödunud aasta 21. detsembril leppisid Soome gaasivõrgu operaator OY Gasum ja Eesti gaasivõrgu operaator AS EG Võrguteenus kokku, kuidas Eesti ja Soome vahelise gaasitrassi Balticconnectori realiseerimiseks vajalikud tööd edaspidi toimuma hakkavad.Killi vallavanema Valeri Kuke sõnul saab Balticconnectori gaasitrassi maapealne osa alguse Kiili vallast.“Tegemist on Eesti mastaabis äärmiselt olulise projektiga ning Kiilist alguse saav trass loob täiendavad gaasivarustuse võimalused kogu regioonis,” selgitas ta.Balticconnector on 80-kilomeetri pikkune merealune gaasitrass, mis ühendab Paldiski ja Inkoo kaudu Eesti ja Soome gaasitaristu ning loob alternatiivse gaasitarne allika eesti tarbijale. Soome poolel Balticconnectori maapealse trassi, mis kulgeb Inkoost Suontini, pikkus on 20km. Balticconnetori Eestit ja Soomet ühendava merealuse trassi ehitustööde investeeringu kogumaht on ligikaudu 100 miljonit eurot.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077