Autor: Kaisa Gabral • 13. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad Eesti Pangaga eriarvamusel

Eesti Panga teatel on Eesti majandus ideaalses korras, kuid inimeste ootused on liiga suured. Ettevõtjad jäävad sootuks teisele arvamustele.

Alexela ASi juhatuse liikme Juhan Kolgi sõnul on inimesed kriisiga lihtsalt ära harjunud ning pikale veninud kriisi võib nimetada uueks normaalsuseks. "Numbritega tegelemine on väga paljudele inimeste toiduallikas, kuid midagi väga palju me sellest välja ei loe, kõik on tagantjärele tarkus," kommenteeris ta keskanga uut prognoosi.

"Meie optimistid küll ei ole. Oleme kogu aeg olnud seisukohal, et kriis jätkub ja lõppu ei paista," lisas Kolk. Unistada võib igasugustest asjadest, kuid suurt buumi tema sõnul lähiajal näha pole.

Prisma Peremarketi juht Janne Lihavainen on pigem positiivselt meelestatud, sest lisaks üldisele majanduskasvule ja inflatsioonile näevad nad kasvuvõimalusi eelkõige turuosa juurde võitmises.

"Tööjõud on hetkel eriti Tallinnas juba kriitiline probleem. Ilmselt toob see kaasa küll palgakasvu, kuid ei lahenda olukorda, et vajaminevaid töökäsi ei ole lihtsalt piisavalt. Tööjõupuudus pidurdab pikemas perspektiivis kahjuks ka majanduskasvu," märkis ta.

Smarten-Logisticsi osaniku Indrek Prantsi sõnul on majandus olnud üldiselt stabiilne. "Väga suuri karisid ja samas ka euroofiat ees ei paista," sõnas ta.

Sisetarbimise osas on jaekaubandus tema sõnul heaks peegliks. "Paar-kolm aastat on tagasi ronitud ja käibenumbrid pole hetkel buumiaja tasemel, kuid palju puudu ka ei ole. Käive on tänasel päeval tervem, efektiivsem ja kasumlikum," märkis Prants ja lisas, et tänu kriisile on tehtud palju õigeid otsuseid ja kulude poolelt on lastud õhku välja.

"Jalad põhjas tunne on, stabiilne. Reaalpalk pole kasvanud, kuid kui vaadata Eesti inimeste tohutut hoiuste hulka, siis tundub, et inimestel raha on," lisas ettevõtja.

Prantsi sõnul on Eesti majanduse suurimaks ohuks see, kui paari suurema eksportiva ettevõtte turud ära kukuvad. "See mõjutab makronumbreid. Mis meil endal siin sees ikka nii nihu võib minna. Oleme tulid töömesilased edasi, suhtumine on ju paigas, ei larista ja ei pilla," rääkis Prants.

Kuidas selgitab Eesti Panga president Ardo Hansson, miks majanduskasv pole inimesteni jõudnud, loe tänasest Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077