Autor: Tanel Raig • 22. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kokkuvõte 22. veebruari tööstusuudistest

Kokkuvõte tööstussektorile olulistest uudistest lehekülgedelt aripaev.ee, bestsales.ee, best-marketing.com, ehitusuudised.ee, sekretar.ee ja toostusuudised.ee.

Ühemehefirma pettis pankadest miljoneid. Nädal tagasi lõppes omal ajal poole miljardise kroonikäibega ettevõtte Intopex Chemicals AS pankrotimenetlus. Kuid nüüd seisab firma silmitsi ka kriminaalmenetlusega. Menetluse algatasid kahjukannatajad Swedbank ja DnB Nord Bank, kelle nõue on kokku ligi 20 miljonit eurot. LOE EDASI SIIT.

Premia Foods otsib hoolega ülevõtmisobjekte. Premia Foods vaatab hoolikalt ka ülevõtmisobjekte, kuid eelmisel aastal sobivat ei leitud. „Aastas käime koha peal uurimas ettevõtteid, mida võib ühe käe sõrmedel üles lugeda,“ ütles Premia Foodsi juhatuse esimees Kuldar Leis eile analüütikutele ja meediale mõeldud tulemuste esitlusel. „Numbrite poolest vaatame me üle muidugi palju rohkem ettevõtteid,“ ütles finantsdirektor Erik Haavamäe. LOE EDASI SIIT.

Tööstuses tõuseb palk Eesti keskmisega samas rütmis. Möödunud aasta neljandas kvartalis tõusis aasta varasemaga võrreldes töötlevas tööstuses keskmine brutokuupalk 6,3% ja mäetööstuses 6,5%. Eesti keskmine brutokuupalk tõsusis statistikaameti teatel 6,3%. Töötlevas tööstuses maksti möödunud aasta neljandas kvartalis brutokuutasu keskmiselt 826 eurot. Aasta varem oli makstud 777 eurot. Brutotunnitasu on töötlevas tööstuses tõusnud aastaga 7,1%, olles jõudnud 4,98 euroni tunnis. LOE EDASI SIIT.

Puitehitiste eksport  kasvas ligi 24%. Eesti puidust kokkupandavate ehitiste eksport küünis 2011. aastal üle 170 miljoni euro. Suurt mõju avaldas sihtturgude kindlustunde taastumine. Eesti Puitmajaliidu juhatuse liikme ja Eesti puitmajaklastri juhi Elari Kivisoo sõnul mõjutas kasvu kindluse kasv ehitusturul sihtturgudel ning Rootsi ja Norra krooni tugevnemine. „Kui 2008.- 2009. toimus väga suur turgude kukkumine, siis 2010. aasta teises pooles võis märgata taas turgude elavnemist. 2011. aastal kasv jätkus ning sellest on suuresti tingitud ka Eesti tootjate ekspordimahtude kasvamine. Majanduskeskkonnas valitsevatele meeleoludele on üheks küllalt tundlikuks segmendiks puhkemajad, mille järgi 2011. aasta positiivsemate signaalide kontekstis nõudlus suurenes. Samuti lükati taas käima ka suuremad arendusprojektid eksportturgude kortermajade ja avalike hoonete valdkonnas, kus samuti meie ruumelementmajade tootjad aktiivselt tegevad on.“ kommenteerib Kivisoo. LOE EDASI SIIT.

Eesti Energia Jaotusvõrgust saab Elektrilevi. Võrguettevõtja Eesti Energia Jaotusvõrk OÜ saab maikuus endale nimeks Elektrilevi OÜ ja võtab kasutusele eraldi kaubamärgi. Muudatuse eesmärk on luua avatud elektriturul suurem selgus Eesti Energia konkurentsiäri ja loomuliku monopolina tegutseva võrguettevõtja vahel. Kui elektrimüügi valdkonnas asub Eesti Energia 2013. aastast konkureerima teiste pakkujatega, siis võrguäri jääb loomulikuks monopoliks, kelle teenuse hinda kontrollib riik. Et mitut elektrivõrku samasse kohta ehitada ei ole majanduslikult otstarbekas, on võrguettevõtjad loomulikud monopolid kõikjal maailmas. Ka Euroopa siseturu direktiiv ja Eesti elektrituruseaduse uuendamise eelnõu viitavad vajadusele eristada avatud elektriturul konkurentsi- ja võrguäri kaubamärkide kaudu. „Järgmisest aastast on elekter kaup, mille müüjat saab klient valida, kuid oma kodu või ettevõttega seotud elektrivõrku ja seega võrguteenuse pakkujat valida ei saa. 2013. aastast kujuneb elektrienergia hind börsil, kuid võrguteenuse hinda kooskõlastab jätkuvalt riik,“  selgitas äride erisust ja suurema selguse vajaduse tausta Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere. LOE EDASI SIIT.

Hiina rajab Bulgaariasse autotööstuse. Kui seni valmistasid Euroopa autotootjad oma sõidukeid Hiinas, siis hiinlased omakorda on avastamas Euroopa odavat tööjõudu. Esimese Hiina tootjana avas Great Wall eile Bulgaarias Lowetshis tehase. Tootmine käib koostöös Bulgaaria firmaga Litex, vahendab Spiegel Online. „Meie jaoks on strateegilise tähtsusega ligipääsu saavutamine Euroopa Liidu turule,“ ütles firma juht Wang Feng Ying tehase avamistseremoonial. LOE EDASI SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077