Autor: Tanel Raig • 16. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaotuvõrgud panevad elektriliinidesse 100 miljonit eurot aastas

Eesti Energia Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere lubab, et uute võrgutasudega suudavad nad tänavu ja lähiaastatel investeerida iga aasta 100 miljonit eurot.

Peamiselt jagunevad investeeringud kaasaegsete alajaamade ja elektriliinide ehitamise vahel. Aastas ehitatakse keskmiselt 700 alajaama ja ligi 1000 kilomeetrit uut liini. „Teisisõnu ehitame enam kui 2 alajaama ja ligi 3 kilomeetrit liini päevas,“ võrdles Mere.

Uuest liinist ehitatakse suurem osa maakaablina, kuid kohtades, kus on mõistlik, paigaldatakse ka õhukaablit. See on tavalisest paljasjuhtmelisest õhuliinist oluliselt ilmastikukindlam ja peab vastu ka puude kukkumisele, lubas Mere. Samal ajal lähtutakse aga kindlasti põhimõttest, et metsastele aladele õhuliini ei panda - seal annab kindlaima tulemuse maakaabel.

Sarnaselt varasematele aastatele uuendatakse ka tänavu elektrivõrku kõigis maakondades. Kui seni on Mere väitel keskendutud keskpinge- ja linnavõrkudele, mis mõjutavad korraga kõige rohkem tarbijaid, siis nüüd suurendada investeeringuid ka madalpingevõrku. „See avaldab nähtavat mõju maapiirkondade elanikele,“ lubas Mere.

Objekte on igal aastal üle Eesti sadu, kuid kui tänavustest suurematest ja olulisematest objektidest toob Mere välja Otepää-Tsaari-Tsirguliina 35 kV õhuliini uuendamise ning ehitustööde lõpetamise Elva ja Loksa alajaamades, Tallinnas Ranna ja Kopli alajaamades. Samuti ehitatakse Ruhnu uus diiselelektrijaam.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077