Autor: Tanel Raig • 27. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

OÜ Marmande: tootmismaht kasvab, elektrikulu väheneb

Saematerjali tootja OÜ Marmande tootmismaht on kolme aastaga kasvanud ligikaudu 35%, elektrikulu on samal ajal kokkuhoiumeetmete tulemusel vähenenud ligikaudu 30%.

Kõige suurem kokkuhoid tuli saepuru kokkuimemise süsteemi tükeldamisest, kirjeldas OÜ Marmande juhatuse liige Vallo Visnapuu. „Paigaldasime iga kappimispingi juurde väikese saepuruimuri ja energiakulud langesid märgatavalt,“ selgitas ta.

Teine suurem kokkuhoid tuli mootorite väljavahetamisest. „Selgus, et paljud nõukogude aja lollikindlad süsteemid, mis olid omal ajal odavalt ostetud olid liiga võimsad,“ rääkis Visnapuu.

Kolmas kokkuhoiu koht oli välisvalgustuse lapmide ringivahetamine.

Kokkuhoiumeetmed viidi ellu kolm aastat tagasi. Kui Visnapuu väitel oli toona elektrikulu ligikaudu 1150 eurot(18 000 krooni) kuus, siis nüüd kulub elektrile ligikaudu 800 eurot. Samas on ettevõtte tootmismahud selle aja jooksul kasvanud ligikaudu 35%. Tootmismahud on kasvanud eriti tänavu. Veel eelmisel aastal olid Visnapuu kinnitusel elektriarved alla 640 euro (10 000 krooni) kuus.

Elektrienergia kokkuhoiuks tehtud investeeringud olid Visnapuu sõnul jaotatud poole aasta peale ja jäid suurusjärku 960 eurot (15 000 krooni). „Saepuru imurid oli nii odavad, et arvasin neid vastu pidavat ainult aasta. Nüüd juba kolmas aasta jookseb ja kõik toimib,“ nendib Visnapuu.

Visnapuu lisab, et viimati mõõdeti üle ka kõik elektrisüsteemid ja leiti veel paar kokkuhoiu kohta valgustuse sektoris. Samas on tema sõnul saavutatav kokkuhoid nii väike, et ümberehitus tasuks end ära alles paari aasta pärast.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077