Autor: Tanel Raig • 5. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sotsiaaldemokraate häirivad Eesti Energia välisinvesteeringud

Sotsiaaldemokraadid küsivad Riigikogus majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsilt, miks teeb Eesti Energia välismaal suurinvesteeringuid selle asemel, et neisse riikidesse lihtsalt oma tehnoloogiat müüa.

Täna vastamisele tulevas arupärimises kirjutavad sotsiaaldemokraadid, et Eesti Energia on viimasel kahel aastal teinud maailmavallutuslikke plaane ja investeerinud Jordaaniasse, Marokosse ja Ameerika Ühendriikidesse.

Jordaanias tegeletakse umbes 38 000 barrelilise päevatoodanguga õlitehase ning kuni 900 MW võimsusega põlevkivielektrijaama rajamisega. Ameerika Ühendriikides Utah’is on Eesti Energia eesmärgiks välja arendada põlevkivitööstus võimsusega kuni 57 000 barrelit põlevkiviõli päevas. Marokos uuritakse sealset põlevkivi, et selgitada välja selle sobivus elektri ja põlevkiviõli tootmiseks.

Juhan Partsile esitavad sotsiaaldemokraadid kolm küsimust:

1. Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts on öelnud, et Eesti Energia huvi on Jordaanias ikkagi tehnoloogia eksport. Miks ei müü siis Eesti Energia Jordaaniasse tehnoloogiat, vaid kavandab elektri tootmist? Millist kasu loodab Eesti riik sellest saada?

2. Miks ostab Eesti Energia USAs maad, põlevkivi varu ja investeerib, kui tegelik plaan on müüa tehnoloogiat? Seda enam, et töötavat (Enefit) tehnoloogiat täna veel ei ole.

3. Eesti Energia on investeerinud ni Jordaaniasse kui ka Ameerika Ühendriikidesse. Üksnes eeltööd lähevad maksma üle miljardi Eesti krooni. Kui palju loodab Eesti Energia tehnoloogia müügist teenida? Millal? Kui palju investeeringud raha võtavad, millisel ajaperioodil ja kust see raha tuleb?

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077