Autor: Kadrin Karner • 9. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Septembris viimase 15 kuu väikseim ekspordi juurdekasv

Septembris suurenes võrreldes aastatagusega eksport 30% ja import 29%. Nii väikest ekspordi ja impordi juurdekasvu pole sel aastal ühelgi kuul olnud, teatas statistikaamet. 

Eestist eksporditi 2011. aasta septembris kaupu jooksevhindades 1,1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse samuti 1,1 miljardi euro eest.

Tänavu üheksa kuu jooksul (jaanuar-september) kasvas eksport Eestist 47% ning import Eestisse 44% võrreldes 2010. aasta sama perioodiga. Ekspordi sihtriikide seas oli septembris esikohal Rootsi (16% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (15%) ja Venemaa (13%). Rootsi ja Soome eksporditi enim elektriseadmeid, puitu, puittooteid ning mööblit, Venemaale mehaanilisi seadmeid ning orgaanilisi kemikaale. Võrreldes möödunud aasta septembriga suurenes kõige rohkem eksport Venemaale ja Ameerika Ühendriikidesse (vastavalt 58 ja 46 miljoni euro võrra).

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (14% Eesti koguimpordist), Rootsist (12%) ja Lätist (11%). Soomest ja Rootsist imporditi kõige rohkem elektriseadmeid, Lätist kütuseid. Eelmise aasta septembriga võrreldes suurenes kaupade sissevedu kõige rohkem Lätist ja Leedust (vastavalt 33 ja 29 miljoni euro võrra).

Eesti kaubavahetus oli ülejäägis kolme peamise ekspordi sihtriigiga (Rootsi, Soome ja Venemaa) ehk eksport nendesse riikidesse ületas importi. Suurim ülejääk tekkis kaubavahetuses Venemaaga (88 miljonit eurot).

Septembris eksporditi kõige rohkem masinaid ja seadmeid (27% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid, sh bensiini, kütteõli, elektrienergiat (14%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%). Enim mõjutas Eesti koguekspordi suurenemist masinate ja seadmete väljavedu, mis võrreldes 2010. aasta septembriga kasvas 43%. Ekspordi kasvu mõjutas ka mineraalsete toodete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljaveo suurenemine (kasv vastavalt 33% ja 49%).

Septembris imporditi enim masinaid ja seadmeid (29% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (14%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (9%). Nii nagu ekspordi puhul, mõjutas ka Eesti koguimpordi suurenemist masinate ja seadmete sissevedu, mis võrreldes 2010. aasta septembriga kasvas 38%. Impordi kasvu taga olid ka mineraalsete toodete ja transpordivahendite sisseveo suurenemine (kasv vastavalt 34% ja 66%).

Augustiga võrreldes suurenes septembris kaupade eksport 6% ning import 1%.

Ekspordihinnad tõusid septembris eelmise aasta sama kuuga võrreldes 9%, impordihinnad aga 12%.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077