Autor: Indrek Kald • 27. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB Grupi kasum kerkis 24%

Energeetika- ja automaatikatehnoloogia kontserni ABB Grupp intresside, maksude ja amortisatsiooni eelne kasum (EBITDA) tõusis tänavu kolmandas kvartalis 24%, müügitulu aga 11% võrreldes mullu III kvartalis näidatud tulemustega.

"Tegemist oli tugeva kvartaliga, kus meie võimekus ettevõttena oli jätkuvalt hea," ütles ABB Grupi juht Joe Hogan. "Meie kokkuhoiumeetmed olid endiselt efektiivsemad kui hinnasurve elektrisektoris ning soliidne tellimuste arv aitab toetada jätkuvat kasvu lähikvartalites. Lühikese tsükliga ärivaldkondades kasv aeglustus viimases kvartalis võrreldes tugeva kasvuga aasta tagasi, samuti langes nõudlus mõnes tööstussektoris," rääkis ta.

Tulevikuprognoose on Hogani ütlusel praeguses globaalses majandusolukorras keeruline teha. "Seniste arengute ja majanduskasvu aeglustumise põhjal eeldame, et kasv meie lühikese tsükliga ärivaldkondades jääb praeguse taseme lähedale, kuni usaldus makromajanduslikesse väljavaadetesse paraneb. Pikema perspektiivi väljavaated on positiivsed," selgitas ta.

"Maailma energia- ja tööstusressursse tuleb kasutada efektiivsemalt, vähendades samas keskkonnamõjusid. ABB-l on suurepärane positsioon, juhtivad tehnoloogiad, lai ülemaailmne kohalolek ja tugev bilanss, et aidata kliente nende väljakutsega toime tulla," lisas Hogan.

ABB Grupi müügitulu orgaaniline kasv ulatus kolmandas kvartalis 4%ni. Tellimused kasvasid 12%, orgaaniline kasv oli seejuures 6%. Intresside, maksude ja amortisatsiooni eelse kasumi (EBITDA) marginaal kasvas 16,7%, võrreldes aastataguse 16,3%ga. Kulude kokkuhoid ulatus kolmandas kvartalis ligi 270 miljoni dollarini. Saadud täitmata tellimuste arv kasvas 8% võrreldes eelmise aasta III kvartaliga. Lisaks müügitulu kasvule jätkas ettevõte kulude vähendamist, mis aitas tasakaalustada hinnasurvet. Müügitulu kasvus oli oluline osa Baldori omandamisel, teatas ettevõte.

Klientide investeeringud tootlikkuse tõstmisesse suurendasid nõudlust elektrimootorite ja robotite järele, samas kui mahtude kasv ja vajadus hooldusteenuste järele suurendasid tellimuste arvu nafta- ja gaasisektoris. Vajadus tugevdada jaotusvõrke, mida osaliselt põhjustas tööstustoodangu kasv arenevatel turgudel, samuti vajadus integreerida taastuvaid energiaallikaid võrku, aitas tõsta tellimuste arvu elektrisektoris.

ABB tegutseb energeetika ja automaatika valdkonnas, firma kliendid on infrastruktuuri- ja tööstusettevõtted. ABB tehnoloogiad aitavad klientidel vähendada tootmisega seotud keskkonnamõjusid. Kontsern annab tööd ligi 130 000-le inimesele sajas riigis.

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kolme valdkonda: tootmine (tuulegeneraatorid, sagedusmuundurid, elektrikilbid, komplektalajaamad); müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingetooted, automaatikaprojektid, robotid) ning korrashoiuteenused tööstusklientidele.

Eestis on ABB pälvinud neli korda (2007–09, 2011) Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt välja antava "Aasta Välisinvestori" auhinna ning korra (2008) Eesti parimale ettevõttele määratava "Ettevõtluse Auhinna".

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077