Autor: Anne Oja • 4. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Plaat Detail investeeris uude tehasesse 2 miljonit eurot

Omanikud investeerisid Tabasalus käivitatud Skandinaavia suurimasse laminaatdetailide tehasesse ligikaudu 2 miljonit eurot, rääkis Äripäevale Plaat Detail OÜ juht Erko Ennok.

"Tehas on täisautomaatne ja seoses sellega on tööliste arv suhtes toodangusse suhteliselt väike ehk kahes vahetuses kokku 8 inimest," täpsustas Ennok. "Uude tehasesse on võetud tööle nii tehase juht, liinitöölised kui ka transpordi ja logistikaga tegelevad inimesed."

Ennoki sõnul võib turul täheldada kaht vastandliku tendentsi. "Ühelt poolt keerulised ajad Euroopa majanduses, kuid teiselt poolt ka Äripäevas välja toodud fakt, et Skandinaavia ehitusturg kasvab, on pannud paljud sealsed ehitajad ja tootjad vaatama Baltimaade poole, kus saaks materjale konkurentsivõimelisemalt hankida," selgitas ta.

"Ehk nagu paljud mööblitootmisega tegelevad ettevõtted täna Eestis, näeme ka meie oma põhituruna Skandinaaviat. Kui Soome turul tunneme ennast juba suhteliselt kindlalt ja paljud püsikliendid tulid meile üle ka Formicalt, plaanime Rootsi ja Norra suunas mahte oluliselt kasvatada," lisas Ennok. "Heaks uudiseks on ka uued tellimused ristluslaevadele STX Turu Laevatehases, kuna laeva sisustuses kasutatakse palju kõrgsurvelaminaati ja sealt on Eesti mööblitootjad varasematelgi aastatel tellimusi saanud."

Kõrgsurvelaminaat on materjal, mida kasutatakse köögimööbli töötasapinnana, aga sellest valmistatakse ka suurt vastupidavust eeldavate koolide, haiglate, spordisaalide ja muude ühiskondlike objektide mööblit.

"Just lähiriikide majandust toetavad investeeringud ühiskondlikesse objektidesse on aidanud siinsetel tootjatel ja ka meil oma toodet müüa," kommenteeris Ennok müügiedu tagamaid.

Ennok tõi samas välja teadmatuse turuarengute suhtes. "Lähiaastate suhtes on ausalt öeldes teadmatus nagu vist paljudel. Oleme varasemalt kahest langusest õppinud, et finantsmaailma langus jõuab sisustussektorini umbes aastase viibega. Eks me proovime valmis olla ja paindlikult turuolukorraga kohaneda."

2010. aastal teenis Plaat Detail 37,8 miljoni kroonise käibe juures 3,2 miljonit krooni kasumit. 2009. aasta käibeks ja kasumiks oli vastavalt 29,3 ja 1,7 miljonit krooni.

Tänavuseks käibeks prognoosib Plaat Detail ligikaudu 4,5-5 miljonit eurot. 2012. aastal loodab ettevõte siiski veel käibe tõusu ja firma jätkuv eesmärk on püsida kasumis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077