Autor: Tanel Raig • 22. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alkoholitootjad nõuavad aktsiisitõusu infot pool aastat ette

Tootjate seisukohalt on parem, kui aktsiisimuudatused saavad teatavaks 6-9 kuud enne jõustumist ning uued aktsiisimäärad hakkavad kehtima kevadel või suvel, teatas ASi Altia Eesti juhatuse liige Kristel Mets.

„Alkoholikultuuri, rahva tervise ning riigi tulude seisukohalt on maksud üks hoob, millega tarbimist suunata, kuid tootjate arvates võiks aktsiisimuudatused olla teada kuus kuni üheksa kuud enne jõustumist,“ leiab Mets. Tema sõnul saab sellise etteteatamisajaga uue aasta plaane arvestada ja töös ümberkorraldusi teha. Samuti sobib aktsiisimuudatus paremini kevadesse või suve algusesse, kuna aastavahetused on nii tööstuses kui ka kaubanduses väga kiired ajad, ütles Mets.

Mets lisas, et alkoholi tootjad ja maaletoojad on alati rõhutanud mõistliku tarbimise põhimõtteid, aga samavõrd tähtis on ka, et mõõdukas koguses ostetakse alkoholitooteid, mis pärinevad ametlikelt tootjatelt ning millelt on maksud makstud. „Iga aktsiisitõus eeldab ka suuremaid pingutusi salaalkoholiga võitlemisel. Tänu tarbijate teadlikkuse kasvule ning võimude aktiivsele tööle on illegaalse alkoholi osa väiksem kui aastate eest, kuid probleem pole kuhugi kadunud,“ märkis ta.

Valitsus teatas täna, et alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muudatusega tõstetakse alates 2012. aasta 1. jaanuarist alkoholiaktsiisi viis protsenti.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077