Autor: Harry Tuul • 21. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Berman: äriplaanist rääkida on riskantne

BLRT grupi juht Fjodor Berman rääkis tänasel Äripäeva konverentsil, et ettevõtte 2012 äriplaanist rääkimine on risk, sest palju on endiselt määramatust ja ettearvamatust. Bermani sõnu sarnaneb olukord 2008. aasta sügisega, kui on palju kahtlusi, hirme, püüti saada kriisist üle ja saadigi.

2012. aasta äriplaani koostatakse juulist oktoobrini. Veel 5-6 aastat tagasi saadi eelarve valmis alles detsembris. Teisalt peitub varajases plaanis oht, et arvestades kiireid muutusi oludes või keskkonnas, tuleb kohe teha riskiteste ja rakendada vastavaid meetmeid.

BLRT sõltub peamiselt Skandinaaviast ja muudest välisriikides toimuvast, kuna 80% ettevõtte toodangust läheb ekspordiks. Grupi põhitegevus on laevaehitus ja remont. 2009. aastal oli laevaehituses üle maailma madalseis. Näiteks 2009. aasta mais ei sõlmitud maailmas ühtegi uut laevaehituslepingut.

Seevastu 2010. aastal kasvasid tellimused juba kaks korda. Laevaehituses plaanitakse käibekasvu 2,2%. „Püüame järgmisel aastal käivet isegi kasvatada, aga kui jääme isegi käesoleva aasta tasemele, loeme seda eduks,” ütles Berman. Laevaremondis toimub samuti aeglane taastumisprotsess. Seevastu suuremahulised metallitööd ja kõrgtehnoloogilised lahendused on kõige suurema kasvupotentsiaaliga. Siia kuuluvad näiteks lahenduste ehitamine tuuleparkidele.

BLRT prognoosib käesoleva aasta käibeks 339,3 miljonit eurot ja kasumiks 23,8 miljonit ning järgmiseks aastaks olulist kasvu käibes 413,8 miljoni euroni ning kasumiks 33 miljonit eurot. Grupi heaks töötab ligi 4000 inimest 70 ettevõttes Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, Norras, Venemaal ja Ukrainas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077