Autor: Tanel Raig • 5. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toomas Tamme keemiatööstus teenis hästi

Toomas ja Raivo Tammele kuuluv kontsern Kiviõli Keemiatööstuse Varad teenis möödunud aastal 37,62 miljoni eurose käibe juures 8,58 miljonit eurot kasumit.

Kontserni müük toimus eelmisel aastal 53% ulatuses Eestisse, Euroopa Liidu liikmesriikidesse müüdi 32% toodangust ja teistesse välisriikidesse 15%.  Kontserni kuulub peale emaettevõtte AS Kiviõli Keemiakombinaat, mis turustab peamiselt sõsarettevõtte OÜ Kiviõli Keemiatööstus toodangut, kuid ka kaupu teistelt põlevkiviõli tootjatelt. Väikeses mahus kaubeldakse ka naftatoodetega. Seda tegevusala on plaanis tänavu oluliselt laiendada.

Ligikaudu 90% kontserni käibest moodustab aga tütarettevõtte OÜ Kiviõli Keemiatööstus käive, mis tegeleb põlevkivi kaevandamise ja põlevkivist õlisaaduste tootmisega. Lisaks toodetakse ja müüakse ka soojus- ja elektrienergiat. Ettevõtte käive on mõjutatud kütusehindade kõikumisest maailmaturul. Eelmine aasta oli ettevõttele edukas. Kivõli Keemiatööstuse käive tõsusis 26%, jõudes 23,37 miljoni euroni ning kasum kasvas kaks korda, olles 7,06 miljonit eurot. Sealjuures moodustas põlevkiviõli müük 81% ettevõtte käibest.

Kiviõli Keemiatööstus investeeris möödunud aastal põhivarasse 2,75 miljonit eurot. Olulisemad investeeringud olid seotud Euroopa Liidu keskkonnanõuetele vastava poolkoksiprügila rajamisega.

Ettevõttes oli eelmisel aastal palgal keskmiselt 647 töötajat. Kiviõli Keemiatööstus on küll teatanud, et kui ei saa uusi võimalusi põlevkivi kaevandamiseks, on ta sunnitud tehase seiskama ja töötajad vallandama. Põlevkivikarjääride laiendamisele seisavad vastu karjääride alla jäävate maade omanikud. Maade sundvõõrandamise otsuse eelnõu peab valitsusele esitama majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, kes on eelnõu valmimist korduvalt edasi lükanud.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077