Toomas Tamme keemiatööstus teenis hästi

Toomas ja Raivo Tammele kuuluv kontsern Kiviõli Keemiatööstuse Varad teenis möödunud aastal 37,62 miljoni eurose käibe juures 8,58 miljonit eurot kasumit.

Kontserni müük toimus eelmisel aastal 53% ulatuses Eestisse, Euroopa Liidu liikmesriikidesse müüdi 32% toodangust ja teistesse välisriikidesse 15%.  Kontserni kuulub peale emaettevõtte AS Kiviõli Keemiakombinaat, mis turustab peamiselt sõsarettevõtte OÜ Kiviõli Keemiatööstus toodangut, kuid ka kaupu teistelt põlevkiviõli tootjatelt. Väikeses mahus kaubeldakse ka naftatoodetega. Seda tegevusala on plaanis tänavu oluliselt laiendada.

Ligikaudu 90% kontserni käibest moodustab aga tütarettevõtte OÜ Kiviõli Keemiatööstus käive, mis tegeleb põlevkivi kaevandamise ja põlevkivist õlisaaduste tootmisega. Lisaks toodetakse ja müüakse ka soojus- ja elektrienergiat. Ettevõtte käive on mõjutatud kütusehindade kõikumisest maailmaturul. Eelmine aasta oli ettevõttele edukas. Kivõli Keemiatööstuse käive tõsusis 26%, jõudes 23,37 miljoni euroni ning kasum kasvas kaks korda, olles 7,06 miljonit eurot. Sealjuures moodustas põlevkiviõli müük 81% ettevõtte käibest.
Kiviõli Keemiatööstus investeeris möödunud aastal põhivarasse 2,75 miljonit eurot. Olulisemad investeeringud olid seotud Euroopa Liidu keskkonnanõuetele vastava poolkoksiprügila rajamisega.

Ettevõttes oli eelmisel aastal palgal keskmiselt 647 töötajat. Kiviõli Keemiatööstus on küll teatanud, et kui ei saa uusi võimalusi põlevkivi kaevandamiseks, on ta sunnitud tehase seiskama ja töötajad vallandama. Põlevkivikarjääride laiendamisele seisavad vastu karjääride alla jäävate maade omanikud. Maade sundvõõrandamise otsuse eelnõu peab valitsusele esitama majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, kes on eelnõu valmimist korduvalt edasi lükanud.

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara