Autor: Tanel Raig • 22. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mistra Autex ehitas tööstustele katselabori

Tekstiilitööstus Mistra Autex sai EASilt 2,15 miljonit krooni, mille abil ehitas testimis- ja mõõtelabori, millist varem Eestis kasutada ei olnud.

Tekstiilitööstuse Mistra Autex juhatuse esimees Priit Tamm rääkis seminaril „Kuidas rahastada tööstuse arengut” oma ettekandes koostööst EASiga tekstiililabori rajamisel.

Investeeringu suuruseks kujunes 5,7 miljonit krooni, millest EASilt sooviti 4,3 miljonit krooni, saadi 2,15 miljonit krooni. Mistra Autexi juhatuse esimees Priit Tamm andis oma ettekandes soovituse enne lõpliku taotluse esitamist alati konsulteerida EASiga. „EASi suurim kartus on, et te ei suuda toetust ära kasutada, omavahendite puuduse tõttu,” ütles Tamm. Arvestama peab ka, et ehituste puhul saab lõpliku raha alles siis, kui ehitus on juba vastu võetud.

Kui LabelPrindi juht Sten Sarap soovitas rahataotluse projektide kirjutamiseks palgata professionaalsed europrojektide kirjutajad, sest mitmekümne leheküljelise projekti veatu koostamine on firmajuhile keerukas ja aeganõudev lisakohustus, siis Tamm soovitab äriplaani EASile ise valmis kirjutada. Tema kinnitusel on see koostamise juhendi abil täiesti võimalik. Keerulisem on oma äri peensusteni selgeks teha konsultandile, kes siis peaks selle põhjal sinu äriplaani kirja panema. Seetõttu on firmajuhtidel kasulik olla ise kursis, mida ja mille jaoks toetusi jagatakse ning vajadusel kohendada oma vajadusi toetuse nõuetele vastavateks. Tähelepanu peab pöörama ka hankedokumentide kokku ajamisele. Sellega peab tegelema hakkama kohe, eriti nendega, mis on seotud riigiga (ehitusloa taotlused, kooskõlastused jms).

Tekstiililabori rajamiseks rekonstrueeris Mistra Autex 70 m² olemasolevat pinda ja lisas veel 96 m² pinda. Paigaldati täisautomaatne kliimaseade ning osteti 2 uut seadet. Lisaks ehitati 225 m² mõõtelabor koos mõõtemasinaga. Tulemusena on kaetud suur osa tekstiilmaterjalidele tehtavatest katsetest (väljaarvatud keemilised katsed), mida varem pidi tellima Eestist väljaspoolt. Suudetakse mõõta või üles joonistada tooteid raskusega kuni 5 tonni ja mõõtudes 1200x2400x1000 mm.

Labori rajamisega tekkis võimalus pakkuda katsete läbiviimist Eesti tekstiilitööstustele. Samuti ka teistele ettevõtetele, sest kliimakatseid vajavad Tamme kinnitusel ka paljud teiste tööstusvaldkondade ettevõtted. Samuti on nüüd võimalik pakkuda mõõtmiste läbiviimist ettevõtetele, kes seda vajavad (metalli-, plastmassi- jm tööstused). Kõrgkoolidele pakutakse komplekse õppetöö läbiviimist (loeng+labor) – Tallinna Tehnikaülikoolile (erinevad teaduskonnad: tekstiil, logistika jne), Tallinna Tehnikakõrgkool (rõiva- ja tekstiilitööstus), Eesti Kunstiakadeemia (tekstiilidisaini osakond). Lõpuks ka Mistra Autexi, kui autotööstuse allhankija, enda vajadused kiireks ja komplekseks arendustööks.

Tamm kinnitab, et labori rajamine ei ole kunagi olnud äriobjektiks. Samas on äriplaani planeeritud labori aastakäibeks 2013. aastal 1,5 miljonit krooni. Selles käibes sisaldub nii ettevõtte enda täna sisseostetavate katsete summad, kui ka summad, mis lisanduvad väljaspoolt ettevõtet. „Ning väga raske on panna rahasse seda osa, mida pakume kõrg- või ülikoolidele,” rõhutab Tamm.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077