Autor: Sirje Rank • 11. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toyota ja Sony peatasid tootmise

Sony ja Toyota on Jaapanit tabanud maavärina järel oma tehastes tootmise peatanud, mitmed teised firmad, sealhulgas  Asahi Breweries, tegelevad kahjude hindamisega.

Honda tehases on vähemalt üks töötaja politsei teateil ka hukkunud, vahendas agentuur Bloomberg.

Sony peatas kuues Jaapani kirdeosas asuvas tehases tootmise ja evakueeris töötajad, ütles firma pressiesindaja. Tegeletakse elektrikatkestustest ja maavärina muudest tagajärgedest tekkinud kahjude hindamisega.

8,9palline maavärin tabas Jaapani kirderannikut kohaliku aja järgi kell 14:46. Maavärinast tekkis kümne meetri kõrgune hiidlaine, mis ujutas üle põhjapoolseid linnu ja raputas hooneid. Kohaliku ringhäälingu sõnul on palju teateid vigastatud inimestest.

Maailma suurim autotootja Toyota ja sellega seotud firmad peatasid tootmise kolmes tehases, teatas firma pressiesindaja.

Hiljuti alustas Toyota tootmist uues tehases Miyagis, mille võimsuseks on 120 000 sõidukit aastas. Täna teatas Toyota Motori allhankija Toyota Boshoku Corp, et firma tehas Miyagis on kannatada saanud. Ka teed tehase ümbruses on purunenud. Jaapani suurim autoosade tootja Denso Corp teatas samuti, et Miyagis ehitamisel olnud tehas sai kannatada. Inimesed jäid siiski terveks.

Honda tehases jäi üks inimene kukkuva seina alla ja hukkus.

Tokyo lähistel põles Cosmo Oil Co rafineerimistehas. Tuumajaamad seisati.

Nissan, Sharp ja Seiko hindasid kahjude suurust ja kogusid informatsiooni. Maailma suurim kaamerate tootja Canon pääses aga maavärinast suuremate kahjustusteta.

Riigi suurim raudteefirma East Japan Railway peatas rongiliikluse Tokyo ümbruses. Samuti peatas rongid Tokyo Metro.

Maavärinale järgnes paari tunni pärast 7,1magnituudine järeltõuge. Jaapani meteoroloogiaagentuur hoiatab uute võimalike järeltõugete eest.

Jaapani ringhääling NHK edastas pilti arstiabi saavatest inimestest Jaapani põhjaosas ning tsunamist, mis oli ühe põleva hoone paisanud rannikust 1,5 kilomeetri kaugusele sisemaale. Mitmed laevad olid sadamarajatiste vastu puruks pekstud, autod veega minema uhutud ja hooned üle ujutatud.

Peaminister Naoto Kan saatis päästetöödele appi armee.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077